Τι συζήτησαν Κικίλιας – Τσιόδρας με Ιερώνυμο

2021/07/13 at 12:34 ΜΜ 13/07/2021 NewsRoomΟ Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρέστησαν σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να ενημερώσουν τους Ιεράρχες για την επιδημιολογική κατάσταση και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.
 
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Καθηγητή Τσιόδρα.
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενηθούμε σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και να ενημερώσουμε τον Μακαριώτατο και τους Σεβασμιώτατους Άγιους Πατέρες, για την πορεία της πανδημίας, για την πορεία του εμβολιασμού, για τη δυσκολία των μεταλλάξεων, για τον πολύ μεγάλο αριθμό των πολιτών μας που έχει εμβολιαστεί, αλλά και για αυτούς που μένουν να εμβολιαστούν ακόμα, έτσι ώστε να προστατέψουμε αλλήλους στον πνεύμα της Εκκλησίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.
 
Θέλω να ευχαριστήσω πολύ για τη φιλοξενία και την υποδοχή. Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό, οι Άγιοι Πατέρες για ακόμη μια φορά να στηρίξουν και να βοηθήσουν στο πνεύμα του Χριστού αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε σε όλη την Ιεραρχία, ξεκινώντας από την ηγεσία και προς τα κάτω, μέχρι τον τελευταίο ιερωμένο, να μπορέσουμε τοπικά και στις ενορίες μας να ενημερώσουμε ξανά και να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας – το ποίμνιό σας Μακαριώτατε – έτσι ώστε και αυτοί οι οποίοι είχαν τις αμφιβολίες τους ή ενδεχομένως και κάποιους φόβους ή χρειάζονταν και μια παραπάνω παρότρυνση ή ενημέρωση, να μπορέσουν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό της υγείας και της ζωής.
 
Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας δεχτήκατε σήμερα.
 
 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Η σημερινή συνάντηση ήταν κρίσιμη και χρήσιμη. Ο κ. Υπουργός, ο κ. Κικίλιας, ο Καθηγητής κ. Τσιόδρας και όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση, εμβάθυνση και για λήψη μερικών αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των εισηγητών, των επισκεπτών μας, όσο και από την πλευρά των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μέσα στο πνεύμα, στην εργασία μας, στο έργο μας, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε, να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας.
 
Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει αυτή η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής, ο κ. Τσιόδρας, μας μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητός του, σαν ειδικός. Έγιναν ερωτοαπαντήσεις, δόθηκαν πολλά ερωτήματα, ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις.
 
Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας, τόσο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και οι επισκέπτες μας, θα θέλαμε να πούμε ότι χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε.
 
Και η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια, μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό, με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων, των προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία.
 
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και εγώ προσωπικώς, διότι αυτή η συνάντηση ήταν και κρίσιμη αλλά και πολύ χρήσιμη στις ώρες αυτές.
 
 
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Απαντήσαμε στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των Ιεραρχών, με γνώμονα την επιστημονική αλήθεια που πάντα πρεσβεύουμε και στηρίζουμε, όπως επίσης και η Εκκλησία. Είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό, σιγά-σιγά να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα.
 
Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία μας, να συζητηθεί ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας και φυσικά εμείς παραμένουμε συνοδοιπόροι με την Εκκλησία στην αναζήτηση της αλήθειας.