Βίντεο: Πως θα λειτουργήσει η εφαρμογή για το covid pass στην εστίαση

2021/07/09 at 9:20 ΜΜ 09/07/2021 NewsRoom

Αλλάζουν όλα στον τρόπο που θα μπαίνουμε στα μαγαζιά εστίασης από τις 20 Ιουλίου. Έως τις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει εάν ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε τεστ και έχει βγει αρνητικό ή εάν έχει νοσήσει. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε στο MEGA ποια ένδειξη της εφαρμογής θα επιτρέπει την είσοδό μας στο μαγαζί εστίασης. Συγκεκριμένα θα εμφανίζονται 3 χρώματα πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο.

Green pass και στην εστίαση. Aυτό θα είναι το νέο «εισιτήριο» των πολιτών για την είσοδό τους σε όσες επιχειρήσεις και καταστήματα αποφασίσουν να γίνουν Covid free.
Όπως αποκάλυψε στο mega o υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κυριάκος πιερρακάκης στόχος είναι η εφαρμογή να κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου.
«Θα υπάρξει μια εφαρμογή την οποία διαμορφώνουμε αυτή τη στιγμή, στόχος είναι η 15η Ιουλίου. Η ιδέα ποια είναι αυτής της εφαρμογής: Πολύ απλά να μπορεί να διαβάζει το ευρωπαικό πιστοποιητικό»
Επιφυλάξεις για το πως θα λειτουργήσει ένα Green Pass στην εστίαση στην πράξη εκφράζουν επαγγελματίες της εστίασης που ήδη είδαν την ανατροπή με τα αμιγώς covid free και τα μεικτά καταστήματα….
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη καταστηματάρχες και επιχειρηματίες θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή σε οποιοδήποτε κινητό ή τάμπλετ ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και του έγγραφου πιστοποιητικού:«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα».
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει δομηθεί έτσι ώστε να μην παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.
«Έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω. Δηλαδή μονάχα τη σήμανση: το πράσινο, κίτρινο, κόκκινο και ονοματεπώνυμο τίποτα άλλο. Δεν περιλαμβάνει άλλα δεδομένα όπως ΑΜΚΑ ή οτιδήποτε άλλο αυτή η εφαρμογή.»
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο επιχειρηματίας θα είναι ελεύθερος να επιλέξει αν αν θα επιτρέψει την είσοδο στον πελάτη ή όχι.

Τι σημαίνουν τα τρία χρώματα που εμφανίζει το covid pass

  • Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει
  • Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ
  • ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο

 
 
Πηγή: megatv.com