Υμνωδία 1821: Ένα νέο ορατόριο για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

2021/07/10 at 6:22 ΜΜ 10/07/2021 NewsRoom

Ο Δήμος Καλλιθέας, αποφάσισε να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, με την παραγωγή ενός νέου, σύγχρονου μουσικού έργου.

Πρόκειται για το ορατόριο του συνθέτη Ορέστη Μπαζού, ο οποίος είναι ο Καλλιτεχικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας “Οδυσσέας Δημητριάδης”. Η σύνθεση, η διανομή ρόλων πρωταγωνιστών και ηθοποιού – αφηγητή, αλλά και οι πρώτες πρόβες του έργου πραγματοποιήθηκαν παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της πανδημίας, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί να γίνει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021, στο Σινέ Τζιτζιφιές” (Ηρακλέους & Αχιλλέως – 10ο Δημοτικό Σχολείο), με ελεύθερη είσοδο και με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από την μετάδοση του Covid-19.

Αφηγητής στην “Υμνωδία 1821” είναι ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και σολίστ είναι η μεσόφωνος Κατερίνα Μποτώνη και ο βαθύφωνος Νίκος Συρόπουλος, ενώ το έργο θα ερμηνεύσει το ορχηστρικό και χορωδιακό μουσικό σύνολο “Filii Notas” υπό την διεύθυνση της νέας μαέστρου Μαρίας Μπαζού.

Το ορατόριο “Υμνωδία 1821”, έχει περιληφθεί στις παραστάσεις της “Επιτροπής 2021” που γίνονται στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Τα κείμενα της “Υμνωδίας 1821”, προέρχονται αποκλειστικά από ποιητές και συγγραφείς που ύμνησαν την Επανάσταση του ‘21 (Κωστής Παλαμάς, Βίκτωρ Ουγκό, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Ιούλιος Τυπάλδος, Ρήγας Βελεστινλής, Ιωάννης Πολέμης) αλλά και από δημοτικά τραγούδια. Η μουσική είναι πρωτότυπη, σύνθεση του μαέστρου Ορέστη Μπαζού. Κατά την διάρκεια της παράστασης, θα προβάλλεται οπτικό υλικό που θα βοηθά τους θεατές της παράστασης να υποβληθούν στο χώρο και στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (όπως ζωγραφικά έργα Βρυζάκη και Ντελακρούα, ψηφιακές εικόνες της χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα). Στο εκτυπωμένο πρόγραμμα, που θα διανεμηθεί πριν την παράσταση, θα υπάρχουν όλα τα κείμενα που τραγουδούν οι δύο σολίστ, ώστε να είναι ευχερής η παρακολούθηση της παράστασης.

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την “Υμνωδία 1821” στην πρεμιέρα που θα λάβει χώρα στις 15 Ιουλίου στην Καλλιθέα, στο “Σινέ Τζιτζιφιές” (Ηρακλέους & Αχιλλέως).

Επισυνάπτουμε την αφίσα της εκδήλωσης. Περισσότερες πληροφορίες και νέα για το ορατόριο “Υμνωδία 1821” είναι διαθέσιμες στη σελίδα του Ορέστη Μπαζού, στη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook ή και στο τηλέφωνο 6932 881588 (Μιχάλης Βουτσαδάκης, δημοσιογράφος – δάσκαλος κλασικής κιθάρας).