2021/08/17 at 5:45 ΜΜ 17/08/2021 NewsRoom
Οι Ταλιμπάν αναμένουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν δεσμευτεί για την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και αναμένουν να το πράξουν έως την ημερομηνία ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός τους, δεσμευόμενος παράλληλα ότι οι ισλαμιστές μαχητές «δεν επιτέθηκαν και δεν θα επιτεθούν μέχρι τότε» στις αμερικανικές δυνάμεις.
Μιλώντας στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.
«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Shaheen.
Ο ίδιος έστειλε επίσης μήνυμα προς στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστούν τις επιθυμίες του λαού του Αφγανιστάν». «Αυτή είναι η υποχρέωσή τους γιατί αυτοί ήταν πίσω από την καταστροφή του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», είπε.
Την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μέσα σε 14 μήνες προβλέπει η Συμφωνία Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Ευχαριστίες τότε στο ΝΑΤΟ του Προέδρου Γάνι…
Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων προέβλεπε η Συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου 2020 οι αντάρτες με τις ΗΠΑ, στην Ντόχα του Κατάρ.
Διαβάστε και τι άλλο προέβλεπε η Συμφωνία αυτή:
“Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.
Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις.
Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν μέχρι τον Αύγουστο.”
Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.
Η ιστορική συμφωνία που βάζει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ υπογράφηκε στην Ντόχα από τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).
Η συμφωνία που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ταλιμπάν και η κοινή αμερικανοαφγανική διακήρυξη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστούν «σημαντικά πρώτα βήματα προς μια συνολική ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, εκτίμησε τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» για ειρήνευση που παρουσιάζεται και η ΕΕ ελπίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις που θα οργανωθούν και θα διεξαχθούν από τους Αφγανούς θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων και με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
“Η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους αντάρτες. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η οποία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα”.
Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι “οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τη βοήθειά τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αλλά επίσης και «οι γυναίκες του Αφγανιστάν, οι μειονότητες και η κοινωνία των πολιτών».¨
Ευχαριστίες του Προέδρου Γάνι στο ΝΑΤΟ
Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ευχαρίστησε τότε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη στήριξή τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.
Αφού ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και τους διοικητές της αποστολής Resolute Support, ο Γάνι σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να μελετηθούν ορισμένα σημεία στη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Όπως είπε, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με τους Ταλιμπάν.
Ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, που βρέθηκε επίσης στην Καμπούλ, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη, συνολική εκεχειρία. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», τόνισε, προειδοποιώντας όμως ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη.
Ο Έσπερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη σχέση τους με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη Συμφωνία που υπέγραψε το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, η Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια με την οποία θα τερματιστεί ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος της Αμερικής και θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Αμερικανοί στρατιώτες.
«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε επιτέλους τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω» ανέφερε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη Συμφωνία που υπογράφηκε στην Ντόχα.
Η Συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα του Κατάρ οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 14 μηνών!
Διαβάστε και στον ακόλουθο σύνδεσμο την Ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη συμφωνία αυτή… https://news.un.org/en/story/2020/02/1058371
On Saturday the United Nations called for further reductions in violence in Afghanistan, and for the conditions for intra-Afghan peace talks to be met, following the announcement of an agreement between the United States and the Taliban.
On February 29, the United States and the Taliban signed a peace agreement in Doha, the capital of Qatar, which includes guarantees to prevent groups hostile to the US operating on Afghan soil, and for a timetable for the withdrawal of all foreign forces from Afghanistan.
The agreement also indicates the Taliban’s participation in internal Afghan peace talks from March 10, and stresses that a “comprehensive and permanent ceasefire” will be on the agenda of any talks.
Via a statement released by his spokesperson, Stéphane Dujarric, UN Secretary-General António Guterres commended efforts to achieve a “lasting political settlement” in Afghanistan. “Today’s events in Doha and Kabul mark an important development in this regard”, he said.
The UN chief expressed his gratitude to Qatar for hosting the talks between the United States and the Taliban, and highlighted the importance of further reducing violence at the national level, for the benefit of all Afghans and, said Mr. Dujarric, “encourages the continued efforts of all parties to create an environment conducive to intra-Afghan negotiations and a comprehensive peace process”.
Mr. Guterres expressed his hope that the “deeply held aspirations of the Afghan people for peace” will be realized through an inclusive Afghan-led process with the meaningful participation of women and young people. “The Secretary-General reiterates the United Nations commitment to support the people and the government of Afghanistan,” said his spokesperson.
UN calls for renewed efforts to continue reducing violence in Afghanistan
The agreement signed between the United States and the Taliban comes after a seven-day period of reduced violence in Afghanistan. The United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) welcomed the successful conclusion of this relatively calmer period, which is expected to lead to the start of intra-Afghan negotiations.
“All stakeholders must now look to take genuine and concrete steps to end the war,” said Tadamichi Yamamoto, the Special Representative of the UN Secretary-General in Afghanistan, in a press release issued on Saturday.
“The UN welcomes the commitment expressed by the parties to the intra-Afghan negotiations; and urges them to move quickly in their preparations to start negotiations, including by forming a truly representative negotiating team”, said the UN mission.
The United Nations, continued the statement, reiterates its readiness to support an inclusive Afghan-led process that defends the human rights of all citizens and leads to lasting peace in Afghanistan, stressing the importance of “continuing to reduce violence, especially violence that harms civilians, and urges all parties, in the period ahead, to redouble efforts to reduce violence on the way to a permanent ceasefire and a lasting political settlement”.
US forces and their allies have been present in Afghanistan since 2001.