Νευρικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων για πληθωρισμό στις ΗΠΑ

2021/11/09 at 9:10 ΠΜ 09/11/2021 NewsDesk NewsRoomΝευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με ήπιες μεταβολές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,07% στις 483,93 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει άνοδο 0,8%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,03%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,14%, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 0,03% και ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 0,01%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κερδίζει 0,17% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,16%.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να ανακοινώνεται αύριο Τετάρτη. Οικονομολόγοι, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones, αναμένουν μηνιαία αύξηση 0,6% και για τους δύο δείκτες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Munich Re ανακοίνωσε κέρδη για το γ΄ τρίμηνο σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τις υψηλές ζημιές από τον Τυφώνα Ida και τις καλοκαιρινές πλημμύρες στην Ευρώπη, και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας. Η γερμανική αντασφαλιστική εμφάνισε τριμηνιαία καθαρά κέρδη 366 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 199 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εταιρεία φαρμακευτικών και χημικών Bayer, επέστρεψε στα κέρδη για το γ΄ τρίμηνο και τόνισε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των γεωργικών της δραστηριοτήτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις καθαρές ζημιές των 2,74 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν αντιμετώπιζε προβλήματα στον τομέα της γεωργίας.

Παράλληλα, η Associated British Foods PLC ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη για τη χρήση που έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς αυξήθηκαν τα κέρδη της Primark, και ανακοίνωσε ειδικό μέρισμα παράλληλα με το κανονικό μέρισμα. Ο βρετανικός όμιλος, που ελέγχει τα καταστήματα Primark, εμφάνισε προ φόρων κέρδη 725 εκατ. στερλίνες (983,4 εκατ. δολάρια) στη χρήση 2021, υψηλότερα από τα 686 εκατ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο.

Στα μάκρο, οι εξαγωγές στη Γερμανία υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας σύμφωνα με το Reuters, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες πλήττουν την ανάκαμψη της χώρας.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο στα 112,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τις ανέμεναν αμετάβλητες.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 99,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την άνοδο 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr