Κορκίδης : τα 21 οικονομικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2021!

2021/12/29 at 1:48 ΜΜ 29/12/2021 newsroomΤα 21 γεγονότα που σημάδεψαν την οικονομική χρονιά και τα 21 οικονομικά νέα της τελευταίας εβδομάδας του 2021, σύμφωνα με τον προέδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, είναι τα παρακάτω:
Στη δίνη των μεταλλάξεων, των εμβολιασμών και των περιορισμών μας οδήγησε ο 2ος χρόνος της πανδημίας από την αρχή μέχρι και το τέλος.
Το πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας, την άνοδο των επενδύσεων, την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.
Ο πληθωρισμός παρουσιάστηκε ως μια σιωπηλή παγκόσμια απειλή και αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την πίεση διαρκείας στις τιμές ενέργειας.
Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» διαμορφώνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο.
Το ακριβό αποτύπωμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και οι καταλύτες που οδήγησαν στα ύψη τις τιμές.
Η πληθωριστική έκρηξη άνοιξε την «κερκόπορτα» για αυξήσεις επιτοκίων, τόσο από την FED για το δολάριο, όσο και από την ΕΚΤ για το ευρώ.
Η προσάραξη του «EverGiven» στο Σουέζ μπλόκαρε το παγκόσμιο εμπόριο για 7 ημέρες.
Αδύναμος κρίκος αποδείχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργώντας πλήγμα στη μεταποίηση και ελλείψεις στα ράφια.
Το μεγάλο «στοίχημα» του Παγκόσμιου Εταιρικού Φόρου κερδήθηκε και φέρνει κέρδη στην ΕΕ καθώς και οφέλη στην Ελλάδα.
Η Κίνα επιχειρεί να τιθασεύσει με «game changer» τις αρχές του καπιταλισμού παίρνοντας μέτρα και ασκώντας ασφυκτικούς ελέγχους στους μεγάλους ομίλους της τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων.
Χρονιά θριάμβου με αλλεπάλληλα ρεκόρ στα διεθνή Χρηματιστήρια και ιστορικά υψηλά οι δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η ελκυστικότητα και η δυναμική των ψηφιακών νομισμάτων δημιούργησε άλμα επενδύσεων στον κλάδο των «cryptos».
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» για την κυριαρχία στην αγορά επεξεργαστών τεχνολογίας 5G με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, και Κίνα να πλειοδοτούν με ιλιγγιώδη ποσά.
Ντόμινο κρίσεων στο ξεκίνημα εφαρμογής του Brexit με δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και το εμπόριο.
Οι αλλαγές ηγεσίας σε Αμερική και Γερμανία με τον Μπαίντεν να γυρίζει τις ΗΠΑ στη κανονικότητα και τον καγκελάριο Σόλτς με ομοιότητες, αλλά και διακριτές διαφορές από την προκάτοχο του Μέρκελ.
Η απαρχή ενός διμέτωπου αγώνα στη γεωπολιτική σκακιέρα με τις ΗΠΑ κατά Κίνας και Ρωσίας. Ο ΟΗΕ αναφέρει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση πείνας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Σε δοκιμασία η Τουρκία του Ερντογάν μετά την υποτίμηση κατά 50% και πλέον της τουρκικής λίρας από την αρχή του 2021.
Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της σε ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας σημαντικά εμπόδια και τεράστιο κόστος στην πορεία για την «πράσινη» μετάβαση.
Οι συμφωνίες για εξοπλισμούς, αμυντική βοήθεια και ενισχυμένη παρουσία «θωράκισαν» τη στρατηγική θέση μας στην ΝΑ Μεσόγειο και τις συμμαχίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία.
Η επέτειος δύο αιώνων από το 1821 έκανε κοινωνό όλο τον κόσμο για τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο πύρινος εφιάλτης κατέκαψε την χώρα με πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα να γίνονται στάχτη σε Αττική, Εύβοια και Πελλοπόνησο.
Τα 21 σημεία οικονομικής ενημέρωσης του ΕΒΕΠ για την τελευταία εβδομάδα του 2021 είναι τα ακόλουθα:

* Η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη 9,3% τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, έναν από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και το 2021 αναμένεται να κλείσει με αύξηση πολύ κοντά στο 8% για ολόκληρο το έτος, ενώ αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4,5% για το 2022. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 14,2% από 15,9% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός στο 0,8% το 2022.
* Με τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει περαιτέρω οικονομική ανακούφιση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που αντιμετωπίζουν υψηλότερες δαπάνες λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με τη ζήτηση ενέργειας να ξεπερνά την προσφορά.
* Το οικονομικό επιτελείο έλαβε μια σειρά από μέτρα ανακούφισης, με εκπτώσεις και επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τέσσερις μήνες από τον Σεπτέμβριο καθώς και της αύξησης της επιχορήγησης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση θα καλύψει επίσης μεγάλο μέρος των ενεργειακών δαπανών των αγροτών.
* Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2021 κατέγραψε αύξηση κατά 40,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, που είχε μειωθεί κατά 13,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019.
* Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 13,3% τον Οκτώβριο, έναντι 13% τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε με τη συνολική απασχόληση να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.
* Το ισοζύγιο προσλήψεων τον Νοέμβριο ήταν αρνητικό κατά λιγότερο από 80.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη βάση δεδομένων Ergani του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο το ισοζύγιο θέσεων εργασίας παραμένει θετικό κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα με 135.680 καθαρές προσλήψεις.
* Ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 34%, οδηγώντας σε προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στα τελικά προϊόντα και τις εξαγωγές. Το κόστος των υψηλών τιμών ενέργειας για τη μεταποίηση υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ το μήνα.
* Η ανάπτυξη θεωρείται πλέον πιθανό να φτάσει το 8%, ενώ τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 855 εκατ. ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του έτους, κυρίως από εταιρικούς φόρους και έμμεσους φόρους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατευθύνει κεφάλαια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές.
* Οι συνολικές επενδύσεις από το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ και τα διαρθρωτικά ταμεία το 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δις ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας το ποσό των 5 δις ευρώ. Περίπου 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις το επόμενο έτος μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
* Η ΕΚΤ έστειλε ισχυρό μήνυμα υποστήριξης των κρατικών ομολόγων, επεκτείνοντας το πρόγραμμα επανεπένδυσης έως το τέλος του 2024, εισάγοντας πρόσθετη ευελιξία στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα αναμένει έως και 5 δις ευρώ αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.
* Η ανακοίνωση εξάλειψε την αβεβαιότητα που επικρατούσε στην αγορά με το spread του 10ετούς ομολόγου που είχε φτάσει τις 172 μονάδες βάσης στην αρχή της εβδομάδας, από 100 μονάδες το καλοκαίρι, να πέφτει στις 152 μονάδες βάσης μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ.
* Η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων ξεπέρασε τις προσδοκίες επιτυγχάνοντας συμμετοχή 72%, έναντι προσδοκιών κάτω του 45%. Συνολικά αντάλλαξαν 2,92 δις ευρώ από τα υπόλοιπα 4 δις ευρώ, με το κράτος να πληρώνει 1,1 δις ευρώ σε μετρητά και 1,8 δις ευρώ σε νέες εκδόσεις ομολόγων.
* Πάνω από 30 εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις στο κρατικά χρηματοδοτούμενο επενδυτικό ταμείο τεχνολογίας «Phaistos», το οποίο ξεκίνησε με τα έσοδα από τη δημοπρασία των αδειών 5G, με αρχική ικανότητα λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
* Η κυβέρνηση σχεδιάζει ανακατατάξεις των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά ακινήτων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τον περιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τον εξορθολογισμό, του υπολογισμού των εκτιμώμενων αξιών, καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ 24% στα νέα ακίνητα.
* Τα επενδυτικά κεφάλαια πρόκειται να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από 18μηνη αναμονή. Οι επενδύσεις από ταμεία ακινήτων ανήλθαν συνολικά σε 400 εκατ. ευρώ το 2019. Η Brookland συμμετέχει στο έργο του Ελληνικού, ενώ η Dromeus θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ σε data center και υποδομές logistics.
* Το πρόγραμμα Golden Visa φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020, με τις άδειες φέτος να φθάνουν τις 989, έναντι 938 συνολικά πέρυσι. Από το 2014 που ξεκίνησε, το πρόγραμμα έχει εγκρίνει 9.473 αιτήσεις.
* Από τις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε δύο συμφωνίες τιτλοποίησης συνολικής αξίας 5,3 δις ευρώ. Η Attica Bank συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη που οδηγεί στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον μη συστημικό δανειστή μετά από τουλάχιστον μία ακόμη εισφορά μετρητών.
* Τα στοιχεία για τον Ελληνικό Εμπορικό Στόλο παρουσίασαν μείωση 0,1% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, αλλά έγιναν αγορές 16 δις $. Η ολική χωρητικότητα, για πλοία 100 GRT και άνω σημείωσε μείωση 3,7% τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με του 2020. Μείωση 4,9% σημειώθηκε και το 2020 σε σύγκριση με το 2019.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία διακίνησης επιβατών, εμπορευμάτων και κινητών μονάδων στα ελληνικά λιμάνια, η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 70,8% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, ενώ οι συνολικές κινήσεις εμπορευμάτων και οχημάτων αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 11,5% και 49,9%. Με απώλεια μιας θέσης από τη Βαλένθια στη διακίνηση 5,3 εκατ. containers και την υποχώρηση του Πειραιά το 2021 στη 5η θέση των top ευρωπαϊκών λιμένων
* Ο ελληνικός τουρισμός σχεδιάζει ήδη την μεταπανδημική αγορά, θέτοντας στόχο το 2030 για έσοδα 27 δις ευρώ, 50 εκατ. αφίξεις και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως έως το 2030. Με τη μελέτη που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ σχεδιάζεται να προταθεί στην κυβέρνηση η σταδιακή μείωση του εποχιακού χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού και η διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές της χώρας.
* Προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα προ πανδημικά επίπεδα, μεταξύ 2022 και 2023 και κυρίως η απουσία της αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα από τη μετάλλαξη «Όμικρον», που έφερε πρόσθετα μέτρα την τελευταία εβδομάδα του 2021 και ξεκινά τη νέα χρονιά με ακόμα αυστηρότερα από τις 3 Ιανουαρίου του 2022.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους σας, καλή Πρωτοχρονιά!
Βασίλης Κορκίδης