Λιβύη: Στον «αέρα» οι εκλογές- 24 Ιανουαρίου η νέα ημερομηνία

Ένα μήνα αναβολή πρότεινε χθες η αρμόδια επιτροπή στη Λιβύη για την εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο. Έτσι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι πλέον η 24η Ιανουαρίου 2022. Οι τελευταίες εξελίξεις δυναμιτίζουν τις προσπάθειες των διεθνών δυνάμεων να βάλουν τέλος στο χάος.

Ο Αλ Χαντί αλ Σγκαγιέρ, επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής επιτροπής, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ, αναφέρει ότι «είναι αδύνατη η διεξαγωγή της προγραμματισμένης εκλογικής αναμέτρησης» και προτείνει ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους την 24η Ιανουαρίου. Η εκλογική επιτροπή, άλλωστε, ουδέποτε καθόρισε την οριστική λίστα των υποψηφίων. Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, περισσότερα από εκατό άτομα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Αλ Σγκαγιέρ επικαλείται ως αιτία της αναβολής της εκλογικής αναμέτρησης την αξιολόγηση εκθέσεων σχετικά με διάφορα δικονομικά θέματα, την ασφάλεια και άλλα τεχνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Αλ Σαλέχ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την προεδρία της Βουλής προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές, να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ώστε να συμβάλει στη «νέα χάραξη του οδικού χάρτη» για την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας.