Ποιος φοβάται το Νίκο Φίλη;

2021/12/12 at 9:25 ΠΜ 12/12/2021 newsroom

Του Νίκου Ελευθερόγλου
Ταραχή έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης. Όχι μόνο για τις απόψεις του για την πανδημία, οι οποίες απέχουν από την πολάκεια στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Κουμουνδούρου, γιατί φοβούνται ότι αυτές τις θέσεις δεν της υιοθετεί μόνο ο Νίκος Φίλης αλλά μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φωνές πληθαίνουν και το διαπιστώνουν οι “Ηρακλειδείς” του στέμματος της Κουμουνδούρου και για αυτό…επιστράτευσαν την Αυγή να λειτουργήσει ως…πειθαρχικό όργανο του κόμματος και να προειδοποιήσει “δημοκρατικά” τον Νίκο Φίλη αλλά κυρίως όσους αμφισβητούν την ηγεσία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τον συνετισμό του πρώην διευθυντή της Αυγής, ανέλαβε ο σημερινός, ο οποίος έχει αναλάβει να εκκαθαρίσει το μαγαζί θεσπίζοντας την καπιταλιστική τακτική της εθελούσιας εξόδου, των εργαζομένων στην Αυγή!

Γιατί τέτοιος φόβος όμως για το Νίκο Φίλη; Γιατί η Αυγή που θεωρεί ότι όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν στον κήπο της δημοκρατικής Αριστεράς;

Τι είπε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενόχλησε τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα;

Ο κ. Φίλης μιλώντας στο podcast της «Καθημερινής» όχι μόνο δεν υιοθέτησε καταγγελίες τύπου «ΜΕΘ μόνο για VIP», αλλά τάσσεται στο πλευρό του Ανδρέα Ξανθού επισημαίνοντας ότι το κόμμα του ενίοτε παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση». «Δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης», δήλωσε ο πρώην υπουργός, επικρίνοντας έτσι και την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα (αλλά κυρίως του Παύλου Πολάκη) που κατηγορούν την κυβέρνηση για τους θανάτους από κορωνοϊό και αναφερόμενος στις καταγγελίες είπε ότι όφειλε ο συνδικαλιστής που της έκανε να τις πάει στον εισαγγελέα και όχι στα κανάλια.

Επέμεινε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπροσωπεί τον αριστερό ριζοσπαστισμό και ερμήνευσε τη δυσκολία του να ανακάμψει σε ατελή απολογισμό για το κυβερνητικό του παρελθόν.

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη προκάλεσαν την έκρηξη της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», η οποία αποκαλεί, εμμέσως, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «απολογητή της εξουσίας». Ο διευθυντής της Αγγ. Τσέκερης, σε ενυπόγραφο άρθρο του, με τίτλο «Μια απάντηση της Αυγής στον Νίκο Φίλη», επιτίθεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αποκλίνει από την κομματική γραμμή, και αναφέρει:

Η «Αυγή» οφείλει να απαντήσει δημόσια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντή της.

Σε ένα podcast με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη, για λογαριασμό της «Καθημερινής», ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε στο πρωτοσέλιδό της την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου για 48 ΜΕΘ που κρατιούνται κλειστές για ενδεχόμενη νοσηλεία δημόσιων προσώπων. Η απάντηση του Ν. Φίλη ήταν ότι το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες όπως η «Κόντρα» και η «Δημοκρατία». Στην συνέχεια μάλιστα προσέθεσε: «Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης..».

Πρώτον, δεν ξέρουμε τι έκαναν άλλες εφημερίδες (σσ. αλήθεια διευθυντής εφημερίδας δεν ξέρει τι κάνουν οι άλλες εφημερίδες!!!) . Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου (σσ ούτε και ο Τσίπρας που υιοθέτησε το άθλιο#VIP ΜΕΘ) . Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ο υπουργός Υγείας («ψευδέστατες καταγγελίες») και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν»). Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων, είχε ζητήσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως την θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση.

Δεύτερον, για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει «αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων». Το να εγκαλείς καθημερινά την κυβέρνηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος υγείας και να ζητάς διαφάνεια και πειστικές απαντήσεις, είναι στάση που η εφημερίδα θεωρεί υποχρέωσή της για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

Το κάνουμε, όχι μόνο γιατί αυτό κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και γιατί είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι αυτό είναι σωστό. Προφανώς, αν κάποιος ήθελε να αποφύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζουμε, και που ολόκληρη η κοινωνία βάζει, εύκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει την στάση αυτή, θανατοπολιτική και λαϊκισμό. Από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη, όχι.

Βέβαια οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η επίθεση στο Φίλη, θα είναι ένα από τα πολλά επεισόδια που έχουν προηγηθεί και ένα από αυτά που θα ακολουθήσουν στο δρόμο προς το Συνέδριο.

Οσο η εικόνα του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι θολή, όπως επισήμανε ο πρώην Υπουργός Χρ. Βερναδάκης, τόσο θα επιστρατεύονται οι τηρητές της προεδρικής γραμμής να στοχοποιούν τον αγγελιοφόρο, χάνοντας το μήνυμα. Και ο φόβος τους απέναντι στις απόψεις Φίλη δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο στο ΣΥΡΙΖΑ και ότι το …καζάνι της Κουμουνδούρου βράζει.

πηγή Finupenews