Βόμβες Μανωλόπουλου για νέα μέτρα

2021/12/19 at 11:19 ΠΜ 19/12/2021 newsroomΒόμβες έριξε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο κ. Μανωλόπουλος πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν νέα μέτρα ακόμη και για εμβολιασμένους εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία της Ομικρον μετά τις γιορτές.

«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.

Μάλιστα εξήγησε πψς μπορεί να μην ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και στους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο η μετάλλαξη Όμικρον μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να μολύνει και πάλι άτομα που έχουν νοσήσει αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

 

Σε ερώτηση για το χειρότερο σενάριο της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής απάντησε ότι μπορεί να είναι να είναι πολύ επιθετική, να μολύνει περισσότερο κόσμο, να είναι το ίδιο επιβαρυντική στον οργανισμό με τη Δέλτα και άρα να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα και να εκτιναχθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.