Παραλήρημα κατά της χώρας μας από το Columbia Journalism Revie

2022/01/16 at 11:41 ΠΜ 16/01/2022 newsroomΕνα άρθρο, δυσφήμιση, για τη χώρα μας, το οποίο δεν τηρεί κανένα κώδικα δεοντολογίας, καθώς παρουσιάζεται μονόπλευρα και χωρίς την ελληνική θέση, δημοσίευσες το Columbia Journalism Review. Το κείμενο το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Μπαμπούλιας (δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο, μέλος της ερευνητικής ομάδας The Manifold και του 2020 Resonant Voices συνεργάτης του Balkan Investigative Reporting Network), υιοθετεί όλες τις αθλιότητες της Ολλανδέζας δημοσιογράφου που έγινε γνωστή από την παρουσία της με …κόκκινο καπέλο στο Μαξίμου, και παρουσιάζει τη χώρα μας σε σχέση με τα ΜΜΕ ως..Κολομβία! Ιδού το …αντικειμενικό δημοσίευμα:

Τον περασμένο ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η INGEBORG BEUGEL, μια Ολλανδή δημοσιογράφος που καλύπτει την Ελλάδα για δεκαετίες, ενημερώθηκε από την πρεσβεία της χώρας της στην Ελλάδα ότι έπρεπε να φύγει από τη χώρα για τη δική της ασφάλεια. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Beugel είχε παραστεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επισκεπτόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte. Τους ρώτησε και τους δύο για τον τρόπο που η ελληνική ακτοφυλακή αντιμετωπίζει τα προσφυγικά σκάφη στο Αιγαίο. Όταν ο Beugel απευθύνθηκε στον Μητσοτάκη προσωπικά και του ζήτησε «να σταματήσει να λέει ψέματα», ο Μητσοτάκης, συνήθως ήπιος, εμφανώς έχασε την ψυχραιμία του. «Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι ότι σε αυτό το γραφείο θα προσβάλλετε εμένα, ή τον ελληνικό λαό, με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από υλικά γεγονότα. Όταν αυτή η χώρα αντιμετώπιζε μια μεταναστευτική κρίση μη εκπροσωπούμενης έντασης που έχει σώσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους στη θάλασσα».

Ο διάλογος έγινε πρωτοσέλιδο και το βίντεο διαδόθηκε γρήγορα στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Beugel, που σε μεγάλο βαθμό αγνοούσε το ανθισμένο σκάνδαλο, επέστρεφε στο σπίτι της στην Αθήνα από το σούπερ μάρκετ αργότερα το ίδιο βράδυ, είπε στο CJR, όταν κάποιος της πέταξε μια πέτρα στο κεφάλι. «Δεν με χτύπησε πολύ, αλλά δεν έμεινα να δω ποιος ήταν. Έτρεξα πίσω στο σπίτι μου».

Μεγάλα μέρη των ελληνικών mainstream media στρέφουν το βλέμμα τους πάνω της. Το μεγαλύτερο ταμπλόιντ της χώρας, το Πρώτο Θέμα, δημοσίευσε τη διεύθυνση και λεπτομέρειες για τη ζωή της. Άλλοι την αποκαλούσαν γεροντοκόρη. Δημοσιογράφοι υψηλού προφίλ αποκαλούσαν την Beugel «ανθέλληνα». Ο δήμαρχος του νησιού όπου μένει κατέθεσε μήνυση εναντίον της. Η Beugel έχει φύγει πλέον από την Ελλάδα για την Ολλανδία.

Δεν ξέρει αν θα είναι ασφαλές να επιστρέψει. Την ίδια περίπου ώρα, ο Σταύρος Μαλιχούδης, ερευνητής δημοσιογράφος του περιοδικού Solomon που έχει προταθεί για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου, βρισκόταν στο σπίτι, κάνοντας scrolling στο Facebook, όταν είδε το πρωτοσέλιδο της αριστερής εφημερίδας EfSyn. Η είδηση ​​αποκάλυψε ότι η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολούθησε το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου. «Διαβάζοντας μερικές από τις λεπτομέρειες, τα ονόματα και τα περιστατικά που αναφέρθηκαν φάνηκαν πολύ οικεία», είπε ο Μαλιχούδης. «Κάλεσα μερικούς από τους συναδέλφους μου, ζητώντας τους να διαβάσουν την ιστορία και να ελέγξουν ότι δεν έχω τρελαθεί». Επικοινώνησε τελικά με τον δημοσιογράφο που δούλεψε την ιστορία, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για εκείνον.

Η ιστορία της ΕΦΣΥΝ, η οποία βασιζόταν σε «πληροφορίες που προέρχονται από μια εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή», ότι ένας δημοσιογράφος έψαχνε στην Κω για ένα 12χρονο αγόρι από τη Συρία ονόματι Jamal, του οποίου τα έργα τέχνης είχαν εμφανιστεί στο εξώφυλλο του ειδικό συμπλήρωμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. «Οι ιστορίες προσφύγων αντιμετωπίζονται ως ζητήματα εθνικής ασφάλειας», είπε ο Μαλιχούδης, «και γι’ αυτό νομίζω ότι παρακολούθησαν το τηλέφωνό μου». Η ιστορία έχει σχεδόν αγνοηθεί στην Ελλάδα. Αλλά ο Μαλιχούδης είναι ευγνώμων για την υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς.

Το Media Freedom Rapid Response (MFRR) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα για να αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα. Ανέφερε «τη δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ και την περιορισμένη πρόοδο της έρευνας για το έγκλημα. πολυάριθμες επιθέσεις σε δημοσιογράφους· παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν ρεπόρτερ που ειδικεύονται στη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης από τις κρατικές αρχές», μεταξύ άλλων θεμάτων. «Είναι ένα πολύ ασφυκτικό τοπίο για κριτικά και ανεξάρτητα ρεπορτάζ», δήλωσε η Laurens Hueting, Senior Advocacy Officer στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, που συμμετείχε στην έρευνα, αναφέροντας πώς «ο κυβερνητικός έλεγχος στα κρατικά μέσα ενημέρωσης Η μεγάλη πλειοψηφία του τοπίου των μέσων ενημέρωσης που ανήκει σε πολύ λίγα άτομα που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία [το ελληνικό κυβερνών κόμμα] συνδυάζεται με ένα πολύ υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την εικόνα της στο εξωτερικό. Το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε πολλές παραβιάσεις στο πλαίσιο της αναφοράς μετανάστευσης.» Η συνολική εντύπωση του Hueting, είπε, ήταν ότι «δεν μπορείς να ζητήσεις από τις αρχές να λογοδοτήσουν εάν πρόκειται για μετανάστευση, είτε για αστυνομική βία, είτε για οικονομικές αποφάσεις, υπάρχει πολύ περιορισμένος χώρος στο τοπίο για αντίθετη φωνή».

ΣΣ  Πράγματι το κείμενο αποτελεί μνημείο παραβίασης κάθε έννοιας δεοντολογίας  καθώς στην προσπάθεια να πείσει ότι στην Ελλάδα ο Τύπος είναι υπό…διωγμό, δεν καταγράφει καμία άλλη άποψη και παραποιεί γεγονότα για να παρουσιάσει την εικόνα που θέλει.

https://www.cjr.org/analysis/in-greece-journalists-feel-the-squeeze.php