Υποστολή της σημαίας της Ε.Ε. υπό την πίεση της Ακροδεξιάς

2022/01/04 at 8:59 ΠΜ 04/01/2022 newsroomΟ βαθμός στον οποίο η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, έγινε αισθητός ήδη από την πρώτη μέρα της εξάμηνης θητείας. Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να τοποθετήσει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των ακροδεξιών υποψηφίων για την προεδρία, της Μαρίν Λεπέν και του ΕρίκΖεμούρ, όσο και της υποψήφιας των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, ΒαλερίΠεκρές.

Οι γαλλικές αρχές αφαίρεσαν τη σημαία από το μνημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής. Δεν ήταν σαφές αν αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός ή αν επισπεύσθηκε η αφαίρεση της σημαίας λόγω της εκ δεξιών κριτικής. Η Μαρίν Λεπέν μίλησε για «μεγάλη πατριωτική νίκη» και για «μαζική κινητοποίηση» που υποχρέωσε τον Εμανουέλ Μακρόν να υποχωρήσει. Η κοινή γραμμή των επικρίσεων αφορούσε την απουσία της γαλλικής σημαίας πλάι στην ευρωπαϊκή.

Η κ. Λεπέν αναφέρθηκε (μέσω Twitter) σε «αντικατάσταση» της γαλλικής σημαίας από αυτήν της Ε.Ε. Η κ. Πεκρές, που υπηρέτησε ως υπουργός στις κυβερνήσεις του Νικολά Σαρκοζί και θεωρείται φιλοευρωπαία, με ανάρτησή της κάποιες ώρες αργότερα πήρε παρόμοια θέση: «Ναι στην προεδρία της Ευρώπης, όχι στην απάλειψη της γαλλικής ταυτότητας», έγραψε.