2022/02/04 at 11:01 ΠΜ 04/02/2022 newsroom
«Η κυβέρνηση ανακάλυψε όψιμα το ζήτημα της ακρίβειας, που το έχουμε αναδείξει εδώ και έναν χρόνο με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Real fm 97.8». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εθελοτυφλεί και κινείται χωρίς σχέδιο, ενώ μέχρι και σήμερα επιμένει στην παροδικότητα του φαινομένου» υπενθυμίζοντας ότι «στον προϋπολογισμό για το 2022 δεν είχε περιλάβει κανένα μέτρο προστασίας από την ακρίβεια και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».
Και πρόσθεσε: «Αν λάβουμε υπόψη ότι μόλις προχθές η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ελληνικός πληθυσμός περνά πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν 30% αύξηση του κόστους παραγωγής για το Δεκέμβρη και ο Ιανουάριος έκλεισε με την Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε ότι η κρίση θα γίνει ακόμη χειρότερη το επόμενο διάστημα».
«Την στιγμή που διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντί να αξιοποιήσει το momentum της δημοσιονομικής χαλάρωσης για παρεμβάσεις που θα προστατεύσουν την κοινωνία και θα στηρίξουν την οικονομία, η κυβέρνηση μειώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις μεγάλες επιχειρήσεις, στερώντας πόρους από τις αναγκαίες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ο Αλ. Χαρίτσης αντιπαρέβαλε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», «μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα», «μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα». «Η έξαρση των τιμών είναι και αποτέλεσμα κερδοσκοπίας» τόνισε, επισημαίνοντας «αντί να παρέμβει αποφασιστικά για να ρυθμίσει την αγορά, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτα ολιγοπωλιακά συμφέροντα να κερδοσκοπούν και προχώρησε σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και των δικτύων».
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη «κουρέματος του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας» και «στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως έχουν κάνει η Ισπανία και η Γαλλία και σχεδιάζει η Γερμανία».
«Όλα αυτά είναι μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν σήμερα. Κάθε μέρα που περνάει στοιχίζει στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.