Στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης ο εισβολέας

2022/03/12 at 5:47 ΜΜ 12/03/2022 newsroomΗ 17η ημέρα των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι μάχες  μαίνονται σε πολλά μέτωπα. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μπήκε στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης, με τις μάχες πλέον να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλης.

Την ίδια ώρα, και μολονότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε και πάλι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που όμως παρά τα τηλεφωνήματα που είχε με Μακρόν και Σολτς δεν κάνει πίσω.

Στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινες επίσης γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από την πόλη Βολνοβάχα, και οι δυνάμεις κατοχής είναι εκεί.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, το βασικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων είναι 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο ενώ οι Ρώσοι βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα υποδομές και κτίρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Παρά τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις, κύριος στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

kyiv_net

25419864

 

25419858

 

25419862

 

25421209

 

25421213

 

25422473

Αποχωρούν μαζικά από το Κίεβο οι άμαχοι

Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

25421214

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία, η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

25418055

Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.

25422468

Οχήματα βρίσκονται κολλημένα στη κίνηση προσπαθώντας να βρουν μια δίοδο εξόδου από την εμπόλεμη Ουκρανία. Οικογένεια κάνουν τα αδύνατα, δυνατά για να πάρουν τα παιδιά τους μακριά από τους βομβαρδισμούς βλέποντας πως ο εχθρός δεν «λυπάται», όπως απέδειξει με την επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

25422470

Πηγή Πρώτο Θέμα