Αχτσιόγλου: «Η κούρσα εξοπλισμών δεν καλύπτει το διπλωματικό κενό της κυβέρνησης”

2022/05/24 at 11:08 ΠΜ 24/05/2022 newsroom

«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “ΣΚΑΪ”, επισημαίνοντας ότι «το βασικό θέμα είναι αν θα υπάρξει αντίδραση των συμμάχων μας και των ΗΠΑ, διότι δεν νομίζω πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε ως στόχο να εκνευρίσει τον Τούρκο πρόεδρο».

«Η επί της αρχής κριτική μας για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν για το αν υπάρχουν απτά αποτελέσματα, σε σχέση και με τα όσα έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ. Απτά αποτελέσματα σημαίνει σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ των διαρκών τουρκικών παραβιάσεων, ακύρωση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, όροι για το πώς εντάσσεται η Τουρκία στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην περιοχή», σημείωσε.

«Κινδυνεύουμε να τελειώσει η θητεία Μητσοτάκη με την τουρκική προκλητικότητα οξυμένη, τις ΗΠΑ να μην κάνουν τίποτα και τη χώρα χρεωμένη με πάνω από 13 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να καλύψει ένα διπλωματικό κενό με μία κούρσα εξοπλισμών και φορτώνει διαρκώς δημοσιονομικά τη χώρα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «με τη στρατηγική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου δίνει εκ των προτέρων τα πάντα, όπως την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων επ’ αόριστο», ενώ η κυβέρνηση «αναπαράγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα της ακρίβειας υπογράμμισε ότι «εδώ και 9 μήνες η κοινωνία ασφυκτιά οικονομικά. Οι πολίτες δεν μπορούν με το εισόδημα που έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά η κυβέρνηση δεν θέτει πλαφόν -που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος-, δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια, δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη που δεν έπρεπε καν να έχουν υπάρξει, αλλά κάνει τα πάντα για να τα εμφανίσει μειωμένα μη τυχόν και επιστραφεί τίποτα στον κόσμο».

https://youtu.be/8hZuj52u5is