Γιατί πάει ο Δένδιας στην Πρίστινα

2022/06/07 at 2:06 ΜΜ 07/06/2022 newsroom

O Yπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πρίστινα αύριο, Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο, Vjosa OsmaniSadriu, καθώς και από τον Besnik Bislimi, Πρώτο Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και Επικεφαλής Διαπραγματευτή  στον Διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου.

Κατά την παραμονή του στην Πρίστινα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κοινή συνάντηση με εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας στην Πρίστινα (UNMIK, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, EULEX, Γραφείο ΕΕ/EUSR, KFOR και Πρέσβεις χωρών Quint, ήτοι Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας).

Επιπλέον, προγραμματίζεται κοινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με την Υπουργό Παιδείας, Eπιστημών, Τεχνολογίας & Καινοτομίας, ArberieNagavci, και τον Υπουργό Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού, Harjulla Ceku.

Tέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Albin Kurti, μετά το πέρας της οποίας ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία Αθήνας – Πρίστινας σε ποικίλους τομείς, όπως οικονομία, ενέργεια, πολιτισμός, επιστήμες, υγεία, παιδεία και τουρισμός. Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών θα συμπεριληφθούν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι εξελίξεις ως προς τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε την Κοσοβάρα Υπουργό Εξωτερικών, Donika GërvallaSchwarz (η οποία θα απουσιάζει αύριο), στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών (Απρίλιος), ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή της στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Πρίστινα τον Ιούνιο του 2021 και τον Οκτώβριο του 2020.