Παρουσίαση του 3D ηλεκτροκίνητου οχηματαγωγού πλοίου  «ELECTRIC DREAΜ»

2022/06/09 at 2:38 ΜΜ 09/06/2022 newsroom

Το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά Blue Lab συνεργάστηκε με την ελληνική ένωση Worldwide Industrial & Marine Association (WIMA) με έδρα τον Πειραιά, προκειμένου να κατασκευάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω 3D εκτύπωσης, τη μακέτα του αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχηματαγωγού πλοίο «ELECTRIC DREAΜ».

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο,  το οποίο ενσωματώνει τις νέες τάσεις, τις προοπτικές και προκλήσεις που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και την αναγκαιότητα για ευθυγράμμιση με τα παγκόσμια ρυθμιστικά πρότυπα που θα οδηγήσουν στην μετάβαση προς την Πράσινη και Βιώσιμη Ναυτιλία.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση χθες, στο εκθεσιακό περίπτερο της WIMA, στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2022, όπου ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και  Βιώσιμης Ανάπτυξης Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης, εξήραν την προσπάθεια κατασκευής του «πράσινου πλοίου» καθώς και την άμεση εμπλοκή του εργαστηρίου του Blue Lab προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Μώραλης και Καρύδης επισκέφθηκαν το περίπτερο του Δήμου, του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και περίπτερα σημαντικών πειραϊκών επιχειρήσεων και συνομίλησαν με τους εκθέτες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τη WIMA για τη γενικότερη δραστηριότητά της και για την καινοτόμα ιδέα με το ηλεκτροκίνητο οχηματαγωγό πλοίο «ELECTRIC DREAΜ», το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων, της σημαντικής αυτής διεθνούς εκθέσεως. Πρόκειται για μια ιδέα συνυφασμένη με το μέλλον, σε σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την κατασκευή του πλοίου μέσω 3D εκτύπωσης από το Blue Lab. Δεν έχουν πολλοί Δήμοι εργαστήρια καινοτομίας και είναι πολύ σημαντική η συμβολή του σε δράσεις Επιχειρηματικής Καινοτομίας με επίκεντρο τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Συγχαίρω  όλους τους συμμετέχοντες. Επιθυμία μας είναι να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα του Blue Lab και στο «κομμάτι» της ναυτιλίας. Επιπλέον, επισκέφθηκα περίπτερα που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε πειραϊκές επιχειρήσεις και έχουν μια σημαντική παρουσία στα Ποσειδώνια».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ανέφερε:

«Η προσπάθεια αυτή είναι αξιόλογη και καινοτόμα. Εδώ έχουμε την ηλεκτρική ενέργεια, είναι ένα πρώτο πείραμα και νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλά στον διεθνή χώρο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες χώρες και συγχαρητήρια στη WIMA, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στο Blue Lab  και σε όλους τους συμμετέχοντες. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι γιατί όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγα χρόνια το Blue Lab είχαμε ως στόχο να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο της ναυτιλίας για να πάμε μπροστά ακόμη περισσότερο. Με το νέο ΕΣΠΑ θα έχουμε νέα προγράμματα και χαιρόμαστε που έχουμε αναπτύξει μια ουσιαστική σχέση με τα Επιμελητήρια της πόλης μας».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στη σύμπραξη του Β.Ε.Π. με το Blue Lab, χαρακτηρίζοντας ως μια εξαιρετικά καινοτόμα ιδέα την κατασκευή μέσω 3D εκτύπωσης του ηλεκτροκίνητου οχηματαγωγού πλοίου «ELECTRIC DREAΜ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της WIMA κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά και το Blue Lab για την παραγωγική συνεργασία  και τη βοήθεια που προσέφεραν στην υλοποίηση αυτού του στόχου, που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική επιβατηγό ναυτιλία».