Αφροδίτη Παπαθανασοπούλου: Μετοχικός Ακτιβισμός

2022/07/05 at 8:08 ΠΜ 03/07/2022 newsroom

Αφροδίτη Παπαθανασοπούλου,, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2022, σελίδες 248 ISBN: 978-960-654-761-4

Ο μετοχικός ακτιβισμός σηματοδοτεί τη μεταστροφή από την καθιερωμένη αντίληψη ότι οι μέτοχοι των δημοσίων ανώνυμων εταιρειών είναι «έλλογα απαθείς» στην καθιέρωση ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης, όπου ο μέτοχος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των εταιρικών πραγμάτων. Οι μέτοχοι πλέον, με τη βοήθεια του νομοθέτη, είναι σε θέση να διεκδικούν τα συμφέροντά τους πιο δυναμικά σε σχέση με το παρελθόν και να ελέγχουν την εταιρική διοίκηση ασκώντας κριτική στον τρόπο διαχείρισης της εταιρείας.

Στο βιβλίο της δικηγόρου Αφροδίτης Παπαθανασόπουλου περιγράφονται και αναλύονται κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τον ακτιβισμό των μετόχων, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένας μέτοχος με μειοψηφική, κατά κανόνα, συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρείας, όπως οι ακτιβιστές, στην επίτευξη αλλαγών, είτε αναφορικά με τις πρακτικές διακυβέρνησης είτε με τις εταιρικές στρατηγικές, μέσω της άσκησης αποτελεσματικής επιρροής στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το βιβλίο της Παπαθανασοπούλου αποσκοπεί να περιγράψει το φαινόμενο του μετοχικού ακτιβισμού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ρυθμιστικού καθεστώτος. Παράλληλα, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν η παρεμβατική συμπεριφορά των ακτιβιστών μετόχων και η εκ μέρους τους ασκούμενη επιρροή στο εταιρικό γίγνεσθαι γνωρίζει ή πρέπει να γνωρίζει ορισμένα όρια δράσης και ευθύνης με βάση τα ήδη υπάρχοντα νομικά εργαλεία του εταιρικού δικαίου και του δικαίου της κεφαλαιαγοράς, ή αν αντίθετα υπάρχει ανάγκη νομοθετικής μεταρρύθμισης προκειμένου να ρυθμιστεί ειδικώς η συμπεριφορά αυτή.

Το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη οπτική στο πεδίο της εταιρικής διακυβέρνησης και στις σπουδές του δικαίου.