Nord Stream: Σαμποτάζ «βλέπει» ΝΑΤΟ και ΕΕ πίσω από τις διαρροές στους δύο αγωγούς

2022/09/28 at 3:44 ΜΜ 28/09/2022 NewsDesk NewsRoom

Oι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Δανίας μιλούν για σαμποτάζ στους δύο ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί πως εάν αποδειχθεί πως υπήρξε δολιοφθορά, η απάντηση της Ευρώπης θα είναι η “ισχυρότερη δυνατή”.

Για αρκετούς η Ρωσία έχει και την δυνατότητα και το κίνητρο να σαμποτάρει τους αγωγούς. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε εμπλοκή.

«Ήταν αρκετά προβλέψιμο ότι μερικοί θα κατηγορούσαν τη Ρωσία. Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν στις έρευνες εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Eάν αποδειχθεί ότι υπήρξε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός», υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Είχε ενημερώσει η CIA

Η Ρωσία έχει σταματήσει τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τις 31 Αυγούστου, κάνοντας λόγο για τεχνικά προβλήματα, ενώ ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ.

Εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει πως η γερμανική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων στους δυο αγωγούς από ην CIA από το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη αγωνιά και οι τιμές φτάνουν στα ύψη καθώς σε μόλις μερικές ώρες η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην χονδρική έφτασε έως και το 20%.

Αυτή την στιγμή εξετάζεται η πιθανότητα ακόμα και να έχει καταστραφεί ο Nord Stream 1, γεγονός που αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα, καθώς σε αυτόν τον αγωγό στηρίζεται η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας.

Σε θέματα επάρκειας η Ελλάδα είναι σε καλή θέση ακόμα, καθώς προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο από τον Turk Stream.

Τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα από την ζημιά στους αγωγούς είναι εάν θα προκύψει στο μέλλον έλλειψη σε ποσότητα και σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί η τιμή.