Όταν η ΠΕΑΝ τίναζε στον αέρα τους φασίστες στην καρδιά της Αθήνας

2022/09/20 at 5:12 ΜΜ 20/09/2022 newsroom

To παρακάτω κείμενο το αλίευσα από ανάρτηση του καλού φίλου Γρηγόρη Μπλαβέρη, εκτός των άλλων γιατί κάνει αναφορά στην Ιουλία Μπίμπα, συγγενής από του πατέρα μου την οικογένεια.
20.9.1942 στη σκλαβωμένη Αθήνα λαμβάνει χώρα μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές πράξεις κατά τη διάρκεια της Τριπλής Κατοχής: Η ανατίναξη από την Πανελλήνιο Ενωσιν Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ)¹ των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) με δεκάδες νεκρούς, Γερμανούς στρατιωτικούς και Ελληνες συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Οργάνωσης ιατρός Στεροδήμος.
Η ανατίναξη του τετραόροφου κτιρίου, επι των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων στην Ομόνοια -στο  οποίο εκτός από τα γραφεία της ΕΣΠΟ στον 1ο όροφο, στον 2ο και τον 3ο στεγάζονταν γερμανικές υπηρεσίες – έγινε μέρα μεσημέρι (12:05), με μεγάλης ισχύος βόμβα την οποία είχαν τοποθετήσει σε βαλίτσα που άφησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μέσα στο κτίριο, είχε δε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσμα (κατέρρευσε εν μέρει το κτίριο) λόγω των πυρομαχικών τα οποία ήσαν αποθηκευμένα στα γραφεία της ΕΣΠΟ και της πυρκαγιάς που ακολούθησε. Όταν έγινε ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ σε αστικό τοπίο στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Η ΕΣΠΟ είχε δημιουργηθεί από  Γερμανούς και Έλληνες ναζιστές και  ασχολείτο με τη στρατολόγηση Ελλήνων εθελοντών (κυρίως ανέργων και γερμανοσπουδαγμένων επιστημόνων) για τον σχηματισμό Ελληνικής Λεγεώνας που θα πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών κατά της Σοβιετικής Ενωσης καθώς και την αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία. Μετά  την ανατίναξη η προδοτική Οργάνωση θα διαλυθεί και θα εγκαταληφθεί η προσπάθεια συγκρότησης της Λεγεώνας …
Δυστυχώς με προδοσία θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα της Οργάνωσης και των προσώπων που έκαναν το σαμποτάζ με αποτέλεσμα ο Κωνσταντίνος Περρίκος και αρκετοί  συνεργάτες του να συλληφθούν, ο ίδιος δε με την Ιουλία Μπίμπα (για την οποία το Δικαστήριο αποφάσισε όπως η εκτέλεση γίνει δια πελέκεως και μεταφέρθηκε στη Βιέννη για να εκτελεσθεί) να καταδικασθούν σε θάνατο και άλλα μέλη σε μικρότερες ποινές.
Κωνσταντίνος Περρίκος, Αντώνης Μυτιληναίος, Ιουλία Μπίμπα, Σπύρος Γαλάνης και Παναγιώτης Μιχαηλίδης ήσαν τα μέλη του “Ουλαμού Καταστροφών” της ΠΕΑΝ που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την παράτολμη αυτή ενέργεια , η οποία ανύψωσε το φρόνημα των Ελλήνων Πατριωτών και τρομοκράτησε τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους …
Τιμή και Δόξα στους Ηρωες !
¹Η ΠΕΑΝ είχε ιδρυτή και αρχηγό τον απότακτο για συμμετοχή στο κίνημα του ’35 αξιωματικό της Αεροπορίας Κωνσταντίνο Περρίκο, εκατοντάδες μέλη σε όλη την Αθήνα, κυρίως φοιτητές, εκτελεστικό τμήμα και εξέδιδε την εφημερίδα ΔΌΞΑ.
ΥΓ. Η ΠΕΑΝ παρα τις απώλειες συνέχισε την αντιστασιακή της δράση μέχρι το τέλος της Κατοχής. Είναι δε  λυπηρό το γεγονός ότι η Πατριωτική και πέραν κομμάτων αυτή Οργάνωση θα έχει περισσότερα θύματα κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών το 1944 από πυρά Ελλήνων …