Πέθανε ο πρώτος παρουσιαστής στην ιστορία του CNN

2022/09/08 at 6:23 ΜΜ 08/09/2022 newsroomΤην τελευταία του πνοή άφησε ο πρώτος παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του αμερικανού δικτύου CNN, Μπέρναρντ Σο, σε ηλικία 82 ετών. Ο πρώην δημοσιογράφος έμεινε στη θέση του για δύο δεκαετίες και συνδέθηκε με τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο.

 

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς ο Σο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον με πνευμονία, σύμφωνα με τον Τομ Τζόνσον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του CNN.

Η επιτυχημένη πορεία του αμερικανικού δικτύου φέρει και τη σφραγίδα του πρώην δημοσιογράφου, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στον σταθμό από την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Ιουνίου του 1980, μέχρι το 2001 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ο Σο.

Ηγήθηκε της κάλυψης της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981, γεγονός που καθιέρωσε το CNN ως αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.

Το 1988, ο Σο συντόνισε το προεδρικό ντιμπέιτ ανάμεσα σε Τζόρτζ Μπους και Μάικλ Δουκάκη. Μια ερώτησή του προς τον τελευταίο προκάλεσε αντιδράσεις και θεωρήθηκε ότι συνέβαλε στην ήττα του.

 

O Σο είχε ρωτήσει τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό πώς θα αντιδρούσε αν κάποιος φυλακισμένος σε αναστολή, βίαζε και σκότωνε τη γυναίκα του. Η απάντηση του Δουκάκη θεωρήθηκε τότε πολύ «χλιαρή».

 

Κατά το ξέσπασμα του πολέμου του Κόλπου το 1991, όταν το δίκτυο παρείχε πρωτοποριακή κάλυψη της σύγκρουσης, ο Shaw βρισκόταν στη Βαγδάτη, μεταδίδοντας την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονταν, ο Σο βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και μετέδιδε τηλεφωνικά ότι «ο ουρανός πάνω από τη Βαγδάτη φωτίστηκε. Βλέπουμε φωτεινές λάμψεις σε όλο τον ουρανό».

Για περισσότερες από 12 ώρες, ο ίδιος όπως και οι δημοσιογράφοι Πίτερ Αρνέτ και Τζον Χόλιμαν έκαναν ρεπορτάζ από το θέατρο του πολέμου. Αφού τελικά εγκατέλειψαν τη χώρα για την Ιορδανία, ο Σο επέστρεψε στον αέρα, λέγοντας ότι «εάν πρόκειται να πεθάνεις, πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπάς να κάνεις».