Το ΥΠΕΞ για τα 23 χρόνια από την απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη (video)

2022/09/14 at 2:59 ΜΜ 14/09/2022 NewsDesk NewsRoomΑνακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέτειο απώλειας του Γιάννου Κρανιδιώτη

Συμπληρώνονται σήμερα 23 χρόνια από την αδόκητη απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε πολιτικός ο οποίος υπηρέτησε με σθένος τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν ένας από τους θερμούς υποστηρικτές της διεύρυνσης της.

Με την διπλωματική διορατικότητά που τον διέκρινε προσέφερε τα μέγιστα στον ελλαδικό και στον κυπριακό ελληνισμό.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά τον απροσδόκητο θάνατό του, στις ιδιαίτερα απαιτητικές στιγμές για τον ελληνισμό, η παρακαταθήκη του αποτελεί στοιχείο έμπνευσης και καθοδήγησης ώστε Ελλάδα και Κύπρος να συνεχίσουν τις άοκνες προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αλλά και για μια σθεναρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζουμε.

Η μοιραία πτήση

Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999,

μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.