Ερώτηση Π. Κόκκαλη στην Κομισιόν για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα

2022/10/10 at 2:54 ΜΜ 10/10/2022 newsroomΜε αφορμή τις μελέτες Τσιόδρα και Λύτρα, σύμφωνα με τις οποίες «υπήρξαν εκατόμβες αποτρέψιμων θανάτων -λόγω covid- επειδή δεν ενισχύθηκε έγκαιρα το ΕΣΥ» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν διαθέτει “εκθέσεις αξιολόγησης” για τη διαχείριση της πανδημίας από τα άλλα κράτη-μέλη και «αν προτίθεται να προβεί σε συστάσεις για τη δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ», δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε ενώ μπορεί να προκύψει μια νέα.

«Σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα αρχικά και Λύτρα στη συνέχεια, στην Ελλάδα υπήρξαν εκατόμβες αποτρέψιμων θανάτων γιατί δεν ενισχύθηκε έγκαιρα το ΕΣΥ, αφού σύμφωνα με υπουργούς θα ήταν άσκοπη δαπάνη που πιθανώς θα επιδείνωνε την κατάσταση», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην ΕΕ».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «σύμφωνα με τη μελέτη όσοι υποχρεώθηκαν σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ κατέληξαν σε ποσοστό 97,7%».