Μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας ζητά με ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

2022/10/03 at 4:29 ΜΜ 03/10/2022 newsroom

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Τουρκία στο παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας που παραμένει μία υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα καθώς η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η υπογραφή του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μία οριοθέτηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Παρόλα αυτά η Τουρκία και η Λιβύη σήμερα εμμένοντας στο παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπέγραψαν συμφωνία που αφορά σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Τι θέση παίρνει και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για τη συμφωνία αυτή που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενός κράτους μέλους από μία υπό ένταξη χώρα;»