Ποιους ενόχλησε ο παπά – Δημήτρης;

2022/10/26 at 5:51 ΜΜ 26/10/2022 newsroomΤόσες ημέρες δεν είχα ασχοληθεί με τους …άθλιους των Αθηνών και τις παραφυάδες τους. Ανθρώπους που δεν έχουν περάσει την πόρτα της εκκλησίας, ποτέ τους. Ολους αυτούς που ξάφνου ανακάλυψαν τους Αγίους Ισιδώρους, ενοχλημένοι από τα θαύματα του Σταυρού, σε μια θρησκεία που τα θαύματα είναι μέρος της ζώσας ιστορίας της.

Τους ενόχλησε ο παπά – Δημήτρης και όχι, το ότι μέχρι να πάει αυτός ο άνθρωπος το εκκλησάκι ήταν εγκαταλελειμμένο, χωρίς πιστούς , στέκι του κάθε λογής παραβατικού.

Ένα σημείο που κανείς δεν μπορούσε να περάσει , πρωί μεσημέρι και δεν μιλάμε για βράδυ, χωρίς να κινδυνεύσει.

Για άλλη μια φορά το ιερατείο σκανδαλίστηκε από έναν παπά, υπάλληλο των ΕΛΤΑ, που μετέτρεψε ένα αχούρι σε επίγειο παράδεισο και άρχισε να τον λιθοβολεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Χωρίς να βγάζω τις αφεντιές μας, τα ΜΜΕ, από το παιχνίδι.

Τα ίδια που τον εξυμνούσαν, τα ίδια φώναζαν άρον – άρον σταύρωσαν αυτόν. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Κουβέντα δεν έβγαλαν , όχι για τα θαύματα του Σταυρού ή όχι – έτσι και αλλιώς η πίστη είναι κάτι υπερβατικό, είτε το αποδέχεσαι είτε όχι –  αλλά για το πραγματικό θαύμα των Αγίων Ισιδώρων, που γέμιζε πιστούς και αποτελούσε μια όαση στο Λυκαβηττό.  Και αντί να χαρούν που οι άνθρωποι εύρισκαν μια ελπίδα, μια ανάσα σε δύσκολους και ταραγμένους καιρούς, θύμωσαν και ενοχλήθηκαν.

Και ξαναφόρεσαν την μάσκα του αναμάρτητου και άρχισαν πρώτοι να ρίχνουν τον λίθο. Ξέθαψαν έρευνα χρόνων και άρχισαν να την διακινούν στα ΜΜΕ για να στρώσουν το έδαφος, για μια απόφαση παρωδία, την οποία ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος με συνέντευξη σε εφημερίδα!

Δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις με τα όσα συμβαίνουν στην  σιωπηλή σε άλλα τερατουργήματα  στη διαχρονία της , Εκκλησία της Ελλάδας.

Ο παπα- Δημήτρης και ο κάθε παπά – Δημήτρης , δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης,  και ειδικά της δικής μου. Ανήκουν σε άλλον κόσμο και σε άλλα πεδία. Εξάλλου όλοι φθαρτοί και πεπερασμένοι είμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό που μένει είναι το αποτύπωμά μας.   Σε όλους αυτούς που κραυγάζουν, θα τους έλεγα να πάνε μια βόλτα στους Αγίους Ισιδώρους. Να ανατρέξουν σε φωτογραφίες, να βρούνε στοιχεία της εποχής και να δουν τι έχει αλλάξει.

Τι έχει πετύχει ένας παπάς, χωρίς πολλά πτυχία και μόρφωσή. Ένας παπάς που σήκωσε τα μανίκια και έγινε κτίστης, καθαριστής, αγρότης, ζητιάνος για να βοηθήσει το εκκλησάκι, που ανδρώθηκε και θέριεψε και άρχισε να…ενοχλεί όσους θεωρούν την Εκκλησία ΑΕ, με έσοδα και έξοδα.

Να δουν αν ο παπά- Δημήτρης, αυτός που μαζεύει χιλιάδες ανθρώπους όταν οι εκκλησίες αδειάζουν, κερδίζει έστω και ένα ευρώ. Εάν έχει στήσει κάποια μπίζνα κάπου ή έχει καμία παράκτια εταιρεία . Εάν κυκλοφορεί με Μερσεντές και οδηγό.

Να βάλουν τα χέρια τους επί τον τύπον των ήλων. Και αφού το πράξουν, να μιλήσουν. Να τον κρίνουν με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά, γιατί τα άλλα μέτρα  τα βάζουν άλλοι.

Στο κάτω- κάτω κανείς δεν αποφάσισε και διέταξε κανέναν να πηγαίνει στους Αγίους Ισιδώρους. Ιδιαίτερα εκείνους που θεωρούσαν την θρησκεία όπιο των λαών ή τους άλλους, που θεωρούν την εκκλησία “μαγαζάκι” τους  και ενοχλήθηκαν. Όσο για τα θαύματα, ας κοιτάξουν μέσα τους και ας αναρωτηθούν: δεν ευχήθηκαν ποτέ για κανένα;

Δεν το άκουσαν ποτέ από κανένα γιατρό;

Για τους Αγίους Ισιδώρους και το μέλλον τους, ο χρόνος θα δείξει, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν τον παπά -Δημήτρη στα πόδια τους…

 

Φωτό από το Πρώτο Θέμα