Σαν σήμερα απελευθερώθηκε ο Πειραιάς από τους Ναζί

2022/10/13 at 10:07 ΠΜ 13/10/2022 newsroom

Γράφει ο Γρηγόρης Μπλαβέρης
13.10.1944 ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Ο Πειραιάς ήταν η πόλη που:
– απο την πρώτη ημέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του ελληνοιταλικού/ελληνογερμανικού πολέμου και της Κατοχής, λόγω του λιμανιού και των βιομηχανιών, υφίσταται τις μεγαλύτερες καταστροφές.
– είχε τη θλιβερή μοίρα στη διάρκεια του β’ππ να βομβαρδιστεί από τέσσερις αεροπορίες! την Ιταλική, τη Γερμανική, τη Βρετανική και την Αμερικανική (Μόνο στο συμμαχικό βομβαρδισμό της 11.1.1944 θα έχει περισσότερους από 700 νεκρούς).
-οι κάτοικοί του στη διάρκεια της Κατοχής θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της Αντίστασης, προκαλώντας  τεράστιες ζημιές στον κατακτητή.
-λόγω του έντονου εργατικού και προσφυγικού της στοιχείου θα υποστεί τις μεγαλύτερες, απο κάθε άλλη,  απώλειες λόγω της πείνας.
μετά από 1265 ημέρες σκλαβιάς ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ.
Οχι όμως με ειρηνική αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων αλλά με ανατινάξεις και καταστροφές στο λιμάνι, στις δεξαμενές Βασιλειάδη, στις εγκαταστάσεις της Σελλ, στα σιλό και τις αποθήκες και πάνω απ’ όλα με την ηρωική μάχη στην “Ηλεκτρική” (εργάτες του εργοστασίου,  αντάρτες του ΕΛΑΣ και αστυνομικοί υπερασπίζονται επιτυχώς το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος το οποίο οι Γερμανοί ήθελαν να καταστρέψουν) δίνοντας τους τελευταίους νεκρούς του στον αγώνα για την Λευτεριά…