Σημαδούρες-κοριούς “φυτεύει” στο Αιγαίο η Τουρκία!

2022/10/08 at 9:46 ΠΜ 08/10/2022 newsroomΗ Τουρκία θα “κρυφακούει” τις υποβρύχιες δραστηριότητες της Ελλάδας με  ειδικές σημαδούρες, που θα φέρουν μικρά αναλώσιμα συστήματα σόναρ και οι οποίες θα πέφτουν στη θάλασσα  από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Αυτό αποκάλυψε στην εφημερίδα Χουριέτ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος UAV στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ) Ολμέρ Γιλντίζ, ο οποίος τόνισε ότι με τη βοήθεια του συγκεκριμένου συστήματος το τουρκικό ναυτικό θα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις των ελληνικών υποβρυχίων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο!

Σύμφωνα με τον Γιλντίζ, “οι σόναρ σημαδούρες που θα πέφτουν από τα drones  θα λειτουργούν σαν μικρόφωνα, τα οποία θα ακούν και θα αναλύουν τις κινήσεις υποβρυχίως με τη χρήση ραδιοκυμάτων”. “Με την ανάλυση θα είμαστε σε θέση να καταλάβουν αν υπάρχει υποβρύχιο ή όχι στην περιοχή” πρόσθεσε ο Γιλντίζ

Οι σόναρ σημαδούρες έχουν διάμετρο 13 εκατοστά και μήκος 91 εκατοστά.  Ένας μέρος της σημαδούρας που φέρει ραδιοπομπό παραμένει στην επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου να επικοινωνεί με το drone, ενώ ένας ή περισσότεροι αισθητήρες βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια σε ένα επιλεγμένο βάθος, το οποίο είναι μεταβλητό, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το χώρο αναζήτησης. Η σημαδούρα μεταδίδει τις ακουστικές πληροφορίες που συλλέγει από τα υδρόφωνά της μέσω ασύρματου UHF/VHF στους χειριστές του αεροσκάφους.

foto: Selçuk Böke – ANKARA / Hurriyet