4 γυναίκες για την έμφυλη βία

2022/12/09 at 5:30 ΜΜ 09/12/2022 newsroom

Η σύνθεση και η συναινέση τελικά υπηρετήθηκε υποδειγματικά από τις τεσσερις γυναίκες συμμετέχουσες για την έμφυλη βία αλλά και την απαίτηση για περισσότερες γυναίκες στην πρώτη γραμμή.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Εφη Αχτσιόγλου και η Ζέφη Δημαδάμα, με αφορμή το μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού για την έμφυλη βία «Η καλύτερή μου φίλη» (εκδ. Τόπος) έκαναν μια συζήτηση, συναισθηματικά φορτισμένη, που κατέληξε σε αρκετά κοινά σημεία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Και οι τρεις συμφώνησαν ότι ο βιασμός, το ξύλο ή η γυναικοκτονία είναι η κορύφωση μιας πατριαρχικής νοοτροπίας που νωρίτερα εκφράζεται με σεξιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές. Μίλησαν βιωματικά για το mansplaining στην πολιτική και για τη διπλή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει μια γυναίκα για να ανελιχθεί, πρώτα για να αποδείξει ότι αξίζει για να φτάσει εκεί που φτάνει ένας άντρας και μετά για να αποδώσει στο έργο της.

Η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε ως παράδειγμα τη φήμη που την καταδίωκε ότι είχε σχέση με τον Γ. Κατρούγκαλο και ότι γι αυτό έγινε υπουργός, η Ο. Κεφαλογιάννη εξομολογήθηκε πόσο άσχημα ένιωθε διαπιστώνοντας ότι η κάμερα «στοχεύει» το μπούστο της και η Ζ. Δημαδάμα θυμήθηκε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε στην Φώφη Γεννηματά όταν ήθελε να προωθήσει γυναίκες «τι τις θέλεις, αφού έχουμε εσένα, φτάνει».

Η σύνθεση και η συναινέση τελικά υπηρετήθηκε υποδειγματικά από τις τεσσερις γυναίκες συμμετέχουσες για την έμφυλη βία αλλά και την απαίτηση για περισσότερες γυναίκες στην πρώτη γραμμή. Οψόμεθα…