Πως η Νότια Κορέα πέταξε έξω την Ουρουγουάη!

2022/12/02 at 7:42 ΜΜ 02/12/2022 newsroomΣτην τελευταία αγωνιστική και στην αναμέτρηση της Νότιας Κορέας με την Πορτογαλία κρίθηκε το 2ο εισιτήριο από τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ στο Κατάρ, με τους Ασιάτες να παίρνουν τη νίκη και να πανηγυρίζουν μια ανέλπιστη και πανάξια πρόκριση, πίσω από την παρέα του Κριστάνο Ρονάλντο, που τερμάτισε 1η, παρά την αποψινή ήττα.

Το 2-1 επί των Πορτογάλων στο 91ο λεπτό, με απίθανη ανατροπή, έφερε τους Ασιάτες στην επόμενη φάση μαζί με την παρέα του Ρονάλντο, καθώς υπερτερούσαν της Ουρουγουάης στην ισοβαθμία, έχοντας πετύχει περισσότερα γκολ.

Έτσι, η παρέα του Σουάρες έμεινε εκτός διοργάνωσης, παρά τη νίκη της με 2-0 επί της Γκάνας.

Αυτη είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της, που η Νότια Κορέα βρίσκεται στους «16» Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ασιάτες βρέθηκαν να χάνουν από την Πορτογαλία, αλλά δεν το έβαλαν ποτέ κάτω κι έφτασαν στην «χρυσή» ανατροπή στο 91′. Ήταν ένα γκολ του Χιτσάν Χουάνγκ στο 1ο λεπτό (από τα έξι) των καθυστερήσεων, που χάρισε στη Νότια Κορέα των Ινμπόμ και Ουί Τζο Χουάνγκ του Ολυμπιακού την ιστορική νίκη-πρόκριση κόντρα στην Πορτογαλία.

Η Νότια Κορέα προκρίθηκε ως 2η, ισοβαθμώντας στους 4β. με την Ουρουγουάη, αλλά «κέρδισε» στον συντελεστή τερμάτων και πιο συγκεκριμένα λόγω καλύτερης επίθεσης (4 γκολ έναντι 2 των Νοτιοαμερικανών). Η Πορτογαλία τερμάτισε 1η με 6β. και η Γκάνα έμεινε 4η με 3β.

Μέχρι το 90ό λεπτό, οι Ασιάτες του Πορτογάλου κόουτς, Πάουλο Μπέντο, ήταν στο 1-1 και εκτός συνέχειας Μουντιάλ, καθώς το εισιτήριο ήταν στα χέρια της Ουρουγουάης, η οποία την ίδια ώρα επικρατούσε της Γκάνας στο άλλο ματς του ομίλου. Όμως, στο 90+1′ μια υποδειγματική αντεπίθεση και ασίστ από το μεγάλο τους αστέρι, τον Σον, έδωσε την ευκαιρία στον Χιτσάν για το «χρυσό» γκολ.

Στο άλλο ματς του ομίλου, αν και πολλοί περίμεναν ότι η Γκάνα θα έπαιρνε εκδίκηση για τον χαμένο δραματικό προημιτελικό του 2010, με το περίφημο χέρι-πέναλτι του Λουίς Σουάρες και την αστοχία του Ασαμόα Γκιάν σε νεκρό χρόνο, που εν συνεχεία οδήγησε στον αποκλεισμό των Αφρικανών στη διαδικασία των πέναλτι, η Ουρουγουάη ήταν εκείνη που «χαμογέλασε» στο τέλος, αν και τα νέα για το γκολ της Νότιας Κορέας κόντρα στην Πορτογαλία μετέτρεψαν τη χαρά των Νοτιαμερικανών σε δάκρυ.

Η ιστορία, βέβαια, επαναλήφθηκε, όχι ως φάρσα, αλλά μάλλον ως ένα ακόμα μεγαλύτερο δράμα για τους Γκανέζους, αν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι, εν μέρει, αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί το πέναλτι που κέρδισε στο 18′ της αναμέτρησης η αφρικανική ομάδα σηκώνει αρκετή συζήτηση, την οποία πάντως φρόντισε γρήγορα να «τελειώσει» ο Ροσέτ, αποκρούοντας το -πολύ άσχημα εκτελεσμένο- χτύπημα του πολύπειρου Αντρέ Αγιού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Αρασκαέτα… πήρε τ’ όπλο του και «από το πουθενά» έγινε ο ήρωας της Ουρουγουάης, σκοράροντας στο 23′ και το 26′, για να δώσει σαφές προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του μέχρι και το 90ό λεπτό της αναμέτρησης της Νότιας Κορέας με την Πορτογαλία. Τότε, δηλαδή, που το γκολ του Χιτσάν έστειλε τους Ασιάτες στους «16», ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά…

Νότια Κορέα-Πορτογαλία 2-1

Το Παγκόσμιο Κύπελλο των μεγάλων εκπλήξεων επεφύλασσε άλλο ένα πολύ μεγάλο ματς, με τρομερές ανατροπές και θριαμβεύτρια τη Ν. Κορέα, η οποία νίκησε την Πορτογαλία με 2-1 με γκολ του Χε Τσαν Χουάνγκ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και κατέκτησε τη 2η θέση στον 8ο όμιλο και την πρόκριση στους «16» (απέναντι στην πρώτη του 7ου ομίλου) του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Οι Ασιάτες ισοβάθμησαν με την Ουρουγουάη στους 4 βαθμούς, αλλά σημείωσαν περισσότερα γκολ στον όμιλο (4-4, έναντι 2-2 των Ουρουγουανών) και πήραν εκείνοι το «εισιτήριο» για τα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Στην πρώτη θέση του 8ου ομίλου τερμάτισε η Πορτογαλία παρά την ήττα της και θα αντιμετωπίσει στους «16» την ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στον 7ο όμιλο.

Στο «Education City Stadium» της πόλης Αλ-Ραγιάν, η Πορτογαλία ξεκίνησε εντυπωσιακά τον αγώνα, παίρνοντας προβάδισμα από πολύ νωρίς. Μόλις στο 5ο λεπτό, ο Πέπε «σημάδεψε» εξαιρετικά το Ντιόγο Νταλότ στη δεξιά πτέρυγα, αυτός απέφυγε υπέροχα τον αντίπαλό του και την κατάλληλη στιγμή γύρισε προς τον Ρικάρντο Όρτα που δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0 για τους Ίβηρες.

Στο 15’ ο Κανσέλο έκανε ωραία ενέργεια και σουτ από τα δεξιά κι από δύσκολη γωνία, αλλά απέκρουσε ο γκολκίπερ της Νότιας Κορέας. Οι Νοτιοκορεάτες άρχισαν σταδιακά να ανεβάζουν «στροφές» και στο 27’ έφτασαν στην ισοφάριση, όταν από κόρνερ από τα αριστερά η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Ρονάλντο και «στρώθηκε» στον Γιούνγκ-Γκουόν Κιμ, ο οποίος με προβολή πρόλαβε τον Ντιόγο Κόστα κι έκανε το 1-1.

Στο 35’ το σουτ του Νταλότ αποκρούστηκε εντυπωσιακά σε κόρνερ από τον Κιμ Σονγκ-Γκιού, ενώ στο 41’ το σουτ του Σον εξω από την περιοχή βρήκε σε ετοιμότητα τον Ντιόγο Κόστα.

Ένα λεπτό αργότερα (42’) το σουτ του Βιτίνια αποκρούστηκε από τον Κιμ Σονγκ-Γκιού, ενώ στο «ριμπάουντ» ο Κριστιάνο Ρονάλντο αστόχησε σε κεφαλιά «ψαράκι».

Η Ν. Κορέα άρχισε να γίνεται λίγο πιο πιεστική μετά το 60’ καθώς αναζητούσε άλλο ένα γκολ για να ξαναμπεί στο παιχνίδι της πρόκρισης. Στο 66’ το σουτ του Σον δεν δυσκόλεψε τον Ντιογο Κόστα, ενώ ένα λεπτό αργότερα, το πολύ δυνατό σουτ του μέσου του Ολυμπιακού, Χουάνγκ Ίνμπεομ, βρήκε σε ετοιμότητα τον γκολκίπερ της Πορτογαλίας που απέκρουσε εντυπωσιακά.

Οι Νοτιοκορεάτες συνέχισαν να κυνηγούν το δεύτερο γκολ και δικαιώθηκαν εντέλει στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Σον έκανε ένα τρομερό σόλο και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε προς τον Χε-Τσανγκ Χουάνγκ, ο οποίος δεν αστόχησε χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα του μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Μετά το φινάλε του αγώνα οι παίκτες της Ν. Κορέας πήραν αμέσως στα χέρια τους τα κινητά τους και παρακολούθησαν τα τελευταία λεπτά του αγώνα της Γκάνας με την Ουρουγουάη, πανηγυρίζοντας ακόμη πιο έξαλλα το τελικό 2-0 στο άλλο ματς, που τους χάρισε την πρόκριση στους «16».

Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή)
Κίτρινες: Κανγκ-Ιν Λι, Χε-Τσανγκ Χουάνγκ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Πάουλο Μπέντο): Κιμ Σονγκ-Γκιού, Γιν-Σου Κιμ, Γου-Γιάνγκ Γιούνγκ, Χουάνγκ Ίνμπεομ, Σον Χέουνγκ-Μιν, Γκουέ-Σουνγκ Τσο (90’+3’ Τσο Γιού-Μιν), Λι Γάε-Σουνγκ (66’ Xε-Τσαν Χουάνγκ), Κιμ Μουν Χουάν, Κανγκ-Ιν Λι (81’ Χουάνγκ Ουί-Τζο), Γιούνγκ-Γκουόν Κιμ (81’ Γιούν-Χο Σον), Κουνγκ-Γον Γουόν.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ντιόγο Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Αντόνιο Σίλβα, Κανσέλο, Ρούμπεν Νέβες (65’ Λεάο), Ματέους Νούνιες (65’ Παλίνια), Βιτίνια (81’ Καρβάλιο), Ζοάο Μάριο (81’ Μπερνάρντο Σίλβα), Κριστιάνο Ρονάλντο (65’ Αντρέ Σίλβα), Ρικάρντο Όρτα.

Γκάνα-Ουρουγουάη 0-2

Αποκλεισμός σοκ για την Ουρουγουάη! Η Σελέστε νίκησε με 2-0 την Γκάνα, ήταν αγκαλιά με την πρόκριση αλλά η νίκη της Νότιας Κορέας κοντρα στην Πορτογαλία άφησε εκτός του Μουντιάλ του Κατάρ τη Σελέστε για ένα γκολ. Οι Ασιάτες χάρη στο γκολ του Χουάνγκ Χι Τσαν στο 90+1′ νίκησαν την ομάδα του Φερνάντο Σάντος και προκρίθηκαν χάρη στο κριτήριο της καλύτερης επίθεσης.

Το πρώτο τέταρτο κύλησε σε χαμηλό τέμπο, όμως οι Γκανέζοι έφτασαν πρώτοι κοντά στο γκολ. Στο 16′ ο Κούντους ανατράπηκε από τον Ροσέτ, σε πρώτο χρόνο σταμάτησε η φάση για οφσάιντ, αλλά μετά από παρέμβαση του VAR οι Αφρικανοί κέρδισαν την παράβαση. Ο Αντρέ Αγιού ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο τερματοφύλακας της Σελέστε και… εξιλεώθηκε, καθώς έπεσε στη σωστή γωνία και απέκρουσε.

Από εκεί και πέρα το ματς ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Στο 22′ οι Ουρουγουανοί προειδοποίησαν. Λάθος στην άμυνα από τον Σαλισού, κάθετη του Ντε Αρασκαέτα, ο Νούνιες βγήκε τετ α τετ, «τσίμπησε» τη μπάλα αλλά ο Σαλισού πρόλαβε να διώξει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή και διόρθωσε το λάθος του.

Ο Ντε Αρασκαέτα μέσα σε έξι λεπτά «σόκαρε» του Αφρικανούς και έβαλε τη Σελέστε σε τροχιά πρόκρισης. Στο 26′ ο Νούνιες έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Αμαρτέι δεν κατάφερε να απομακρύνει ο Σουάρες πλάσαρε, απέκρουσε ο Ζίγκι αλλά ο Ντε Αρασκαέτα πήρε το ριμπάουντ και άνοιξε το σκορ. Στο 31′ ο Σουάρες τσίμπησε τη μπάλα και ο Ντε Αρασκαέτα με βολέ νίκησε για δεύτερη φορά τον τερματοφύλακα των Αφρικανών για το 2-0.

Η Ουρουγουάη ήταν πιο κοντά στο γκολ από ότι η Γκάνα. Στο 57′ ο Νούνιες ανατράπηκε από τον Αμαρτέι μέσα στην περιοχή, ο VAR κάλεσε τον Σίμπερτ, ο οποίος έκρινε πως δεν υπάρχει παράβαση. Στο 65′ οι Ουρουγουανοί έκρυψαν τη μπάλα, ο Βαλβέρδε έδωσε τη μπάλα στον Πελίστρι, ο οποίος αστόχησε και στο 70′ ο Βαλβέρδε απείλησε με φανταστικό βολέ, αλλά ο Ζϊγκι έβγαλε με δυσκολία.

ΓΚΑΝΑ (Ότο Άντο): Ζίγκι, Σεϊντού, Αμαρτέι, Σαλισού, Μπαμπά, Πάρτεϊ, Αμπντούλ Σαμέντ (72΄ Κιέρεχ), Κούντους (90+8΄ Ισαχάκου), Αντρέ Αγιού (46΄ Μπουκαρί), Ζορντάν Αγιού (46΄ Σουλεμανά), Γουίλιαμς (72΄ Σεμένιο)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ντιέγκο Αλόνσο): Ροσέτ, Βαρέλα, Χιμένες, Κοάτες, Ολιβέρα, Πελίστρι (66΄ Ντε Λα Κρους), Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ (34΄ Βεσίνο), Ντε Αρασκαέτα (80΄ Κανόμπιο), Σουάρες (66΄ Καβάνι), Νούνιες (80΄ Μάξι Γκομες)

πρώτο θέμα