Νίκος Ελευθερόγλου: η (πρώτη) κάλπη είναι γκαστρωμένη…

2023/01/15 at 9:29 ΠΜ 15/01/2023 newsroomΑπρίλιο ή Μάιο; Το βέβαιο πλέον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μαδάει τη μαργαρίτα, απλά περιμένει να κλειδώσει και τυπικά την ημερομηνία των εκλογών. Αυτό εδώ που φτάσαμε η ημερομηνία είναι το τελευταίο. Είτε στηθούν στις 9 Απριλίου είτε στηθούν στις 28 Μαίου, το ζήτημα είναι ένα. Ποιος στην πρώτη κάλπη θα διασφαλίσει ότι θα είναι ο νικητής της δεύτερης. Το γράφουμε αυτό γιατί οι στρατηγικές της επόμενης ημέρας θα είναι εντελώς διαφορετικές, εάν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης είναι τέτοιο που δείχνει εάν χρειαστεί ή όχι δεύτερη και κυρίως εάν ο ηττημένος της πρώτης έχει ελπίδες για τη δεύτερη.

Το καλό για τη ΝΔ είναι ότι έστω και τώρα στην τελική ευθεία συνειδητοποίησε ότι δεύτερη φορά δεν έχει εάν πάει στην πρώτη Κυριακή “χαλαρά” . Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, πλέον ζητά καθαρή νίκη από την πρώτη κάλπη, σαν να είναι όχι εκλογές με απλή αναλογική, αλλά με ενισχυμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολώνουν μέχρι την τελευταία ημέρα, με στόχο να…εξαφανίσουν ότι κινείται στα άκρα τους.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, θα αναζητά μέρα με τη μέρα τον τρόπο, που δεν θα…εξαφανιστεί από τις πιέσεις που θα δέχεται όλο και περισσότερο καθώς βαδίζουμε στην τελική ευθεία.

Εμείς το έχουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε. Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση σίγουρος για το αποτέλεσμα. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, η κάλπη είναι γκαστρωμένη. Και όσο περνούν οι μέρες με τα σκάνδαλα και τη σκανδολογία να την ανατροφοδοτούν, τότε η κάλπη θα φουσκώνει ακόμη περισσότερο και αυτό θα κάνει τις προβλέψεις ακόμη δυσκολότερη.

Το κάθε κόμμα κάνει τους υπολογισμούς του, αλλά ο …ξενοδόχος με εξαίρεση τους κομματικούς στρατούς και τους δεδομένους, δεν έχει ακόμη μιλήσει. Τόσο απλά και μπερδεμένα ταυτόχρονα είναι τα πράγματα.

Κανείς αυτήν την ώρα που μιλάμε δεν έχει το σαρωτικό ρεύμα της νίκης μπροστά του. Δεν υπάρχει στην κοινωνία ούτε το κλίμα του 2015 ούτε του 2019. Οι πολίτες μέχρι την τελευταία στιγμή θα ζυγίσουν τα πράγματα, θα κρίνουν , θα συγκρίνουν και κυρίως θα ψηφίσουν με βάση την ελπίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ έχει το προβάδισμα. Το θέμα είναι εάν έχει τα απαραίτητα…καύσιμα για να αντέξει την πορεία που έχει μπροστά της. Το βέβαιο είναι ότι η πρώτη κάλπη θα είναι και η…φαρμακερή. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα έχει πολύ δηλητήριο. Τα κομματικά επιτελεία, για την ώρα ψάχνουν να βρουν ποιο αποτέλεσμα θα είναι για αυτούς νίκη ή ήττα.