Νίκος Ελευθερόγλου: Ο βασιλιάς…απέθανε , ας πάμε παρακάτω

2023/01/16 at 10:03 ΠΜ 16/01/2023 newsroomΘα ήθελα να συγχαρώ την Κουμουνδούρου και τις λοιπές …δημοκρατικές δυνάμεις για την ψυχραιμία που κράτησαν αυτές τις ημέρες με αφορμή το θάνατο του Κωνσταντίνου. Είμαι βέβαιος ότι σήμερα και αύριο ο πολιτικός τους πολιτισμός θα πάει περίπατο, καθώς μετά τον κόσμο που συγκεντρώθηκε και τις πολιτικές παρουσίες που έδωσαν το παρών, θα επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.

Που δεν είναι άλλη από το να κυνηγούν φαντάσματα και να πολώνουν μια κοινωνία που εδώ και χρόνια δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές της. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλον όμως από σήμερα και τυπικά τα φαντάσματα που με τόσο φανατισμό και μικροψυχία θέλουν να ανασύρουν κάποιοι για να διχάσουν θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.

Και όταν κάποια φορά ασχοληθούμε με την ιστορία χωρίς παρωπίδες, θα πάρουμε απαντήσεις για πολλές σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας, που εξακολουθούμε ακόμη μέχρι σήμερα, να τις διαβάζουμε ο καθένας με τις δικές του ιδεολογικές πεποιθήσεις και καταβολές.

Θα έλεγα απλώς ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ως τέως μονάρχης, ο ίδιος είχε μιλήσει και παραδεχτεί τα λάθη του και τις ιστορικές του ευθύνες, εδώ και χρόνια. Αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει για κανέναν πίσω. Αντί λοιπόν η Πολιτεία και τα συστατικά της μέλη, όπως είναι και η Αντιπολίτευση να ασχολείται με το χθες ας κοιτάξουν αμφότεροι να δουν τα προβλήματα του σήμερα. Οχι τίποτε άλλο διότι από αυτά θα κριθούν και όχι με το αν παρευρέθηκαν ή όχι σε μια κηδεία.

Εκεί είναι τα πραγματικά δύσκολα και όχι στις κιτρινισμένες και μαύρες σελίδες μιας άλλης εποχής. Αυτά τα τεφτέρια έκλεισαν. Οσοι θέλουν να κλείσουν λογαριασμούς, ας δουν τις εκκρεμότητες της μεταπολίτευσης. Σε αυτές δεν ανήκει το θέμα της Βασιλείας. Αυτό έχει κλείσει. Ας δουν αν τα όνειρα για μια Ευρώπη των λαών λειτούργησε, εάν οι ανισότητες περιορίστηκαν, εάν η δημοκρατία μας λειτουργεί καλύτερα, εάν η Παιδεία και η Υγεία είναι καλύτερες για όλους μας.

Σε αυτά πρέπει να ενσκήψουν οι κυβερνώντες και όσοι επιθυμούν να κυβερνήσουν. Διότι ο Κωνσταντίνος, τους τελείωσε. Οσο και αν θέλουν να ανακατέψουν τα πράγματα, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο…εχθρούς, τόσο δεν θα βλέπουν αυτά που έρχονται. Διότι ο βασιλιάς απέθανε, τα άλλα;