Νίκος Ελευθερόγλου: Ποιος βάζει την ατζέντα του 23;

2023/01/01 at 4:40 ΜΜ 01/01/2023 newsroomΤελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το…διάγγελμά του έδειξε ποιος θα είναι αυτός που βάζει την ατζέντα στα κεντρικά ζητήματα πολιτικής στο δρόμο για τις εκλογές. Την ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην Λατινική Αμερική, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επίσπευση της αύξησης, τρίτης κατά σειρά στο βασικό μισθό, που αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα είναι γύρω στα 770 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο Μητσοτάκης δημιουργεί τις συνθήκες πάνω στις οποίες θα…σύρει την αντιπολίτευση στις κάλπες. Μάλιστα εκτιμώ ότι αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού είναι η πρώτη σε μια σειρά από…εκπλήξεις που ετοιμάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ακυρώσει την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση συνολικά, ότι δουλεύει για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

Μια αύξηση του βασικού μισθού μάλιστα στριμώχνει αρκετά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ καθώς δεν θα απέχει από το αφήγημα που οικοδομούσαν τα δυο κόμματα, που πρότειναν μια αύξηση γύρω στα 750-800 ευρώ.

Η δεύτερη κίνηση που σχεδιάζει το Μαξίμου, είναι τα νέα μισθολόγια στο δημόσιο τομέα. Ηδη οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλλά και του 1% για το Ταμείο τους και μετά από χρόνια περικοπών και στασιμότητας μπορούν πλέον να ελπίζουν σε καλύτερες μισθολογικές μέρες.

Η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης ποντάρουν στο αφήγημα της σταθερότητας, αλλά και στη λελογισμένη παραχολογία, που έχει μια σημαντική διαφορά από τις υποσχέσεις που δίνει η εκάστοτε αντιπολίτευση. Και μάλιστα από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν πράγματα στους πολίτες, τα οποία δεν μπόρεσε να κάνει πράξη το αφήγημα της αξιόπιστης ΝΔ σε σχέση με τον αναξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος δίνοντας πόντους στον Μητσοτάκη.

Σίγουρα μέχρι τις κάλπες έχουμε ακόμη δρόμο και πάντα η τελική ευθεία μοιάζει με ναρκοπέδιο. Αλλά φαίνεται πως μεθοδικά ο Μητσοτάκης κτίζει το αφήγημά του την ώρα που ακόμη και το εκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιοσύνη παντού είναι τόσο γενικό που δεν ξεσηκώνει τα …πλήθη ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα στην κοινωνία.

Για να δούμε τι θα δούμε με την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Βραζιλία και πόσο σκληρό ροκ θα παιχτεί από εδώ και πέρα. Το ματς απλώς είναι στο ζέσταμα. Μόνο που η αντιπολίτευση κινδυνεύει να…καεί σε αυτό, τόσες φορές που έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς.