Νίκος Ελευθερόγλου: Τα επιτόκια βάζουν…φωτιά

2023/02/03 at 9:49 ΠΜ 03/02/2023 newsroomΗ νέα αύξηση των επιτοκίων, προκαλεί ένα ακόμη σοκ στους δανειολήπτες, αλλά και στην αγορά. Το χειρότερο όλων δεν θα είναι και η τελευταία. Το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί το χρήμα θα γίνεται όλο και πιο ακριβό και η ζωή όσων έχουν πάρει δάνεια, κυρίως στεγαστικά ακόμη δυσκολότερη.

Και εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μια ουσιαστική πρωτοβουλία, στήριξης των δανειοληπτών, φοβάμαι ότι έρχεται νέα έκρηξη στα κόκκινα δάνεια.

Το μείγμα που δημιουργείται μπορεί να ανατρέψει τα όσα η κυβέρνηση έχει πετύχει στο κομμάτι της κοινωνικής ειρήνης και σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο σε μια προεκλογική περίοδο.

Ο εφιάλτης για πολλούς επιστρέφει και σε συνδυασμό με τα όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στα ράφια, τα πράγματα θα εξελιχθούν δύσκολα, από εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

Την ίδια ώρα βέβαια η η κοροϊδία σε επίπεδο επιτοκίων καταθέσεων συνεχίζεται. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Χρήστος Σταικούρας και ποιος …μάζεψε τον πόλεμο που είχε ξεκινήσει με τις Τράπεζες.

Το είχαμε γράψει καιρό, αλλά δεν βλέπω να συνειδητοποιούν το πρόβλημα που είναι μεγάλο και για τα στεγαστικά και για όσους επιχειρηματίες μικρούς και μεγάλους δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα ή για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Πραγματικά θα ήθελα να ακούσω από την κυβέρνηση τι και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το τσουνάμι, πριν αρχίζει να συμπαρασύρει ότι έχει μείνει όρθιο.

Διότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και αφορούν τον κατώτατο μισθό και τους συνταξιούχους, που δεν είδαν στις τσέπες τους αύξηση από την προσωπική διαφορά, είναι σωστά μέτρα, αλλά κάτι σαν …ασπιρίνες μπροστά στην κατάσταση του μεγάλου πονοκεφάλου που δημιουργεί κλίμα οργής.

Θα τους έλεγα να ξανασκεφθούν κάποια πράγματα, γιατί η ανατροπή μπορεί να τους έρθει από εκεί που δεν το περιμένουν.