Κατάθεση σοκ για το Μάτι

2023/03/13 at 8:26 ΜΜ 13/03/2023 newsroomΣτις 18.36 της 23η Ιουλίου 2018 υπήρχε η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς στο Νέο Βουτζά. Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ» επανέλαβε σήμερα ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος συνεχίζοντας για όγδοη ημέρα την κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Μάλιστα, ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, ο οποίος έχει χάσει τη μητέρα του στη φωτιά, είπε πως εκείνη την ημέρα «το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορείται ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί στη θάλασσα».

Ο μάρτυρας κατά τη σημερινή δικάσιμο δέχθηκε ερωτήσεις και από τη συνήγορο του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.

Ερώτηση: Το ΕΣΚΕ έχετε καταθέσει ότι γνώριζε και έπρεπε να πάρει ευθύνη για απομάκρυνση των πολιτών. Στην έκθεση σας γράφετε ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε…

Μάρτυρας: Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται η Πυροσβεστική… Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος… Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί.

Ερώτηση: Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο;

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση αλλά μέχρι τις 18.10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.

Ερώτηση: Ρωτάω αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά…

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενά της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα. Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα. Ό,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια….

Τέλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής δικασίμου δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης ιδιαίτερα όταν άρχισε να εξετάζεται ο μάρτυρας από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Τότε κάτοικος της περιοχής στο Μάτι ακούστηκε να λέει στο ακροατήριο: «Ο μάρτυρας σας λέει ότι και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός (σ.σ. του Πυροσβεστικού Σώματος) ήταν άχρηστοι».

Β. Κόκκαλη από το πρώτο θέμα