Νίκος Ελευθερόγλου: 780 ευρώ είναι αρκετά;

2023/03/17 at 10:36 ΠΜ 17/03/2023 newsroomΤελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει στα 780 τον κατώτατο μισθό. Μπορεί Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητούσε 880, η ΓΣΕΕ 825, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τον πάει ακούγοντας τους πάντες και κυρίως την αντοχή των επιχειρήσεων στα 780. Γενναία αύξηση λένε οι μεν δε φτάνουν θα λένε οι δε. Το μυστικό όμως δεν είναι το πόσο είναι ο ονομαστικός μισθός, αλλά πόση αγοραστική δύναμη θα έχει. Εκεί θα κριθεί η αύξηση του κατώτατου, που βέβαια συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω. Το κρίσιμο βέβαια είναι να αποτραπούν για άλλη μια φορά οι απολύσεις και κυρίως η μετατροπή συμβάσεων εργασίας σε ελαστικότερες. Εκεί θα φανεί η πραγματική απόδοση των αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που θα δείξει εάν η πραγματική οικονομία, που είναι η αγοραστική μας δύναμη, μπορεί να αντέξει κυρίως τον ανυποχώρητο πληθωρισμό στα είδη διατροφής. Που σαν λερναία ύδρα καταπίνει κάθε αύξηση που μπορεί να υπάρχει στην αγορά.

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την αύξηση στους μισθούς δεν θα καταβάλλει καμία κυβέρνηση, αλλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση πρέπει να βρεί από την άλλη ένα …αντίδωρο για αυτήν την αύξηση. Για αυτό και οι επιχειρήσεις επαναφέρουν το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό είναι κάτι που ο κ. Χατζηδάκης το έχει αφήσει ανοικτό για μετά τις εκλογές.

Κυριακή κοντή γιορτή θα λέγαμε. Πάντως μόνο θετικά μπορούμε να δούμε την απόφαση της κυβέρνησης καθώς μετά από χρόνια μειώσεων μισθών που είχαν φτάσει σε επίπεδα ντροπής κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο. Μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών το 780; Οχι θα έλεγα. Αλλά είναι ένα βήμα προσθετικό στο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης. Οτι καταλαβαίνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν στήριξη, αλλά από την άλλη δεν τάζει στους πάντες τα πάντα και κυρίως δεν κάνει με ξένα…κόλλυβα μνημόσυνο.

Οπως πολύ σωστά λένε άπαντες οι πολίτες ψηφίζουν με την τσέπη. Και στις κάλπες της 21ης Μαίου που φαντάζει ως πιο κοντινή ημερομηνία, οι τσέπες θα είναι κατά κάτι πιο γεμάτες. Για να δούμε εάν αυτό επηρεάσει και ποιους πάνω από την κάλπη. Και κυρίως αν μπορεί να αλλάξει αυτό το 780 το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών…