Νίκος Ελευθερόγλου: Η ζωή δεν μπαίνει στον ….αυτόματο

2023/03/02 at 9:47 ΠΜ 02/03/2023 newsroomΟσο και αν θέλουμε η ζωή δεν μπαίνει στον αυτόματο. Το ίδιο και η πολιτική ζωή του τόπου. Αρκεί ένα ανθρώπινο λάθος, μια τραγική στιγμή για να έρθουν τα πάνω – κάτω και να μας βγάλουν από τον εφησυχασμό μας. Στη φύση του ανθρώπου είναι να ξεχνά και να επουλώνει τις πληγές του. Αλλιώς δεν θα άντεχε τόσα δάκρυα τόσο πόνο από τις προσωπικές ή τις γενικές τραγωδίες. Στην πολιτική τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Ο θυμός η πίκρα η απογοήτευση λειτουργεί σωρευτικά.

Για να περάσω όμως από την…φιλοσοφία στην πολιτική. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν το καλοκαίρι του 2018, ότι είχαν ξεπεράσει την μνημονιακή κωλοτούμπα και τα πράγματα λειτουργούσαν στον αυτόματο. Ήρθε η τραγωδία στο Μάτι και όλα όσο είχαν στο μυαλό τους ανατράπηκαν. Και από τον αυτόματο πιλότο της εποχής, βρέθηκαν στο μάνουαλ της πραγματικότητας, που εξελίχθηκε στην πολιτική τους ήττα.

Από τη μια μέρα στην άλλη ο…άχαστος αρχηγός είχε αποκτήσει τόσα τρωτά σημεία που τον οδήγησαν στην απομάκρυνση από την εξουσία. Και αυτό γιατί είχε χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε μπει και αυτήν στον αυτόματο πιλότο. Στο μυαλό της είχε περάσει τα δύσκολα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, και το μόνο που την απασχολούσε ήταν το θέμα της ακρίβειας.

Ελα όμως που η ζωή τα έφερε αλλιώς. Μια τραγωδία την έβγαλε από τον λήθαργο του αυτοματισμού. Και τα Τέμπη ξύπνησαν τους χειρότερους εφιάλτες του Μαξίμου. Ναι η διαχείριση σε σχέση με το Μάτι δεν έχει καμία σχέση. Ναι υπήρξε επιτέλους ευθυξία και μια παραίτηση. Ναι ο Κώστας Καραμανλής πήρε πάνω του , τις αμαρτίες πολλών κυβερνήσεων για το χάλι του ΟΣΕ. Ναι συνέβησαν όλα αυτά. Αλλά η ουσία είναι ότι οι παθογένειες που είχαν κρυφτεί πίσω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας βγήκαν στην επιφάνεια.

Η μετάβαση κατέρρευσε στιγμιαία σαν χάρτινος πύργος, μόνο και μόνο γιατί κάποιος έβαλε λάθος το…κλειδί. Μόνο που το…κλειδί στις γραμμές του τρένου, έμπαινε 23 τουλάχιστον χρόνια λάθος. Και ήταν απλά θέμα χρόνου να πληρώσουμε το τίμημα.

Ένα τίμημα που η κυβέρνηση θα το πληρώσει όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Οχι γιατί φταίει μόνο αυτή. Αλλά γιατί το…κακό έγινε στη βάρδιά της, όπως είχε πει κάποτε και ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός εάν το Μαξίμου συνέλθει άμεσα από το σοκ και αντιδράσει. Δείξει ότι κάτω από τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας δεν τάφηκε και η ίδια η κυβέρνηση. Για να δούμε…