Νίκος Ελευθερόγλου: Μια ανάγνωση των πρώτων δημοσκοπήσεων

2023/03/16 at 9:25 ΠΜ 16/03/2023 newsroomΗδη αυτές τις ημέρες έχουν βγεί οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών. Δημοσκοπήσεις που έγιναν ενώ βιώναμε το εθνικό πένθος και κηδεύαμε τα παιδιά μας. Γνωρίζω ότι εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν και άλλες.

Αρα θα έχουμε ίσως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η τραγωδία.

Ξεκινώ με αυτά που πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε.

Οπως ότι τα Τέμπη αποτελούν μια διαχωριστική γραμμή στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων. Υπήρχε η κατάσταση πριν από τα Τέμπη και η κατάσταση μετά από αυτά. Πριν από τα Τέμπη η κυβέρνηση έμπαινε με φόρα στην τελική ευθεία με πιθανότερο σενάριο, στη δεύτερη κάλπη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το δεύτερο ήταν ότι η κυβέρνηση σε αυτήν την τελική ευθεία έμπαινε με ένα πολιτικό αφήγημα: αυτό του επιτελικού κράτους που στα δύσκολα με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο είχε ανταποκριθεί.

Αυτά μέχρι χθες. Πλέον τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία με άλλο πολιτικό αφήγημα. Οτι είναι η μόνη που μπορεί να συγκρουστεί με τις νησίδες του βαθέως κράτους, που αντιστέκονται.

Και βέβαια ότι για την αυτοδυναμία θέλει πολύ δουλειά, και κινήσεις ανατρεπτικές, αν πράγματι είναι ακόμη εφικτή.

Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις έδειξαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Οπως ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν δεξαμενές υποδοχής δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ανδρουλάκη.

Οτι κερδισμένοι από αυτήν την τραγωδία δημοσκοπικά είναι τα κόμματα που θεωρητικά εκφράζουν αντισυστημικό λόγο και φυσικά οι αναποφάσιστοι.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η στροφή του εκλογικού σώματος παραμείνει όσο περνούν οι ημέρες ή θα έχουμε μια επιστροφή κάποιων προς το κυβερνητικό κόμμα. Στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Φτάνει βέβαια να μην έχουμε κάτι ακόμη που θα λειτουργήσει ως τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει ένα γεμάτο ποτήρι. Για να δούμε. Το σκηνικό είναι ρευστό και όλα παραμένουν ανοικτά. Ιδιαίτερα τώρα που η ΝΔ έδειξε ότι παραμένει ζωντανή και τα όσα συμβαίνουν με τις τράπεζες απαιτούν σταθερότητα…