Οι χώρες και οι ηγέτες τους

2023/03/25 at 3:11 ΜΜ 25/03/2023 newsroom

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του σε ηλικία 78 ετών, καθώς και ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που έκλεισε τα 80 ενώ ήταν στην εξουσία. Αν και ο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να ξαναθέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2024, είναι ο ένατος γηραιότερος εθνικός ηγέτης στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος ξανά για τον Λευκό Οίκο του χρόνου, είναι νεότερος από τον Μπάιντεν. Όμως, στα 76 του χρόνια, ο Τραμπ θα κατατασσόταν μεταξύ των 25 γηραιότερωνηγετών του κόσμου σε σύγκριση με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία, σύμφωνα με την έρευνα του Pew, η οποία εξετάζει τους εν ενεργεία αρχηγούς κυβερνήσεων σε 187 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Pewκαταγράφονται πέντε βασικά στοιχεία για τις ηλικίες των ηγετών των χωρών ανά την υφήλιο.

Πρώτο, η ηλικία των εθνικών ηγετών κυμαίνεται ανάμεσα στα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως τα 90. Ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης για τον οποίο μπορεί να βρεθεί η ακριβής ημερομηνία γέννησης είναι ο GabrielBoric από τη Χιλή, ο οποίος είναι 37 ετών. (Ο σημερινός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré, είναι νεότερος από τον Μπόριτς, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην εν λόγω έρευνα, επειδή δεν ήταν δυνατή η ακριβής ημερομηνία γέννησης. Ο Τραορέ είναι είτε 34 είτε 35.) Συνολικά, ο Μπόριτς και ο Τραορέ συγκαταλέγονται σε μια χούφτα εθνικών ηγετών που είναι στα 30 τους, συμπεριλαμβανομένων δύο άλλων 37 ετών – SannaMarin από τη Φινλανδία και Dritan Abazović από το Μαυροβούνιο. Ο γηραιότερος εθνικός ηγέτης είναι ο Paul Biya από το Καμερούν, ο οποίος γεννήθηκε το 1933 και ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Ο Biya είναι ο μόνος σημερινός εθνικός ηγέτης στα 90 του.

Η μέση ηλικία των σημερινών ηγετών είναι τα 62 έτη. Όταν ομαδοποιούνται ανά δεκαετία, το μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων ηγετών σήμερα (35%) είναι στα 60 χρόνια τους. Περίπου το ένα τέταρτο (22%) είναι στα 50 έτη, ενώ το 18% ο καθένας είναι στα 40 ή στα 70 έτη. Ο Μπάιντεν είναι μεταξύ του 5% των ηγετών που είναι στα ογδόντα τους.

Οι χώρες που κυβερνώνται από περισσότερο αυταρχικές ηγεσίες τείνουν να έχουν μεγαλύτερους σε ηλικία ηγέτες. Σε χώρες που η Freedom House ταξινομεί ως μη ελεύθερες, η διάμεση ηλικία του εθνικού ηγέτη είναι 69έτη, έναντι 61 σε χώρες που ταξινομούνται ως μερικώς ελεύθερες και 58 σε χώρες που ταξινομούνται ωςδημοκρατικές . Οι ΗΠΑ είναι μία από τις δύο μόνο χώρες που έχουν ταξινομηθεί ως δημοκρατικές και έχουν ηγέτη στα 80 τους και άνω. Η άλλη είναι η Ναμίμπια, όπου πρόεδρος είναι η 81χρονη Hage Geingob.

Οι γυναίκες ηγέτες τείνουν να είναι νεότερες από τους άνδρες ηγέτες. Αν και μόνο 13 χώρες έχουν αυτήν τη στιγμή μια γυναίκα στην κορυφή, η διάμεση ηλικία αυτών των γυναικών είναι τα 57 έτη, σε σύγκριση με τα 62 για τους εθνικούς ηγέτες που είναι άνδρες.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin είναι η νεότερη γυναίκα στην εξουσία στα 37, αφού ορκίστηκε στα 34της χρόνια. Άλλες πέντε γυναίκες ηγέτες είναι στα σαράντα τους: η Mette Frederiksen από τη Δανία, η KajaKallas από την Εσθονία, η Katrín Jakobsdóttir από την Ισλανδία, η Giorgia Meloni από την Ιταλία. και AnaBrnabić της Σερβίας.

 

Στις περισσότερες χώρες, ο ηγέτης είναι πολύμεγαλύτερος σε ηλικία από το μέσο πολίτη. Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός είναι 38 ετών, ενώ ο Μπάιντεν είναι περισσότερο από δύο χρόνια μεγαλύτερός του. Στην πραγματικότητα, οι μόνες χώρες που έχουν έναν ηγέτη που είναι νεότερος από τον μέσο πολίτη της χώρας είναι η Ανδόρα, το Μαυροβούνιο, η Ιταλία και η Φινλανδία.

Γενικά, οι χώρες που θεωρούνται ελεύθερες – όπως καθορίζεται από το Freedom House – είναι πιο πιθανό από εκείνες που θεωρούνται εν μέρει ελεύθερες ή μη ελεύθερες να έχουν ηγέτες που είναι πιο κοντά σε ηλικία με τον μέσο πολίτη της χώρας.