Νίκος Ελευθερόγλου: Τα κλειδιά της αυτοδυναμίας

2023/04/02 at 9:29 ΠΜ 02/04/2023 newsroomΜετά το αρχικό σοκ του πρώτου κύκλου δημοσκοπήσεων που συνέπεσαν με τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας των Τεμπών, το Μαξίμου μελετά τον δεύτερο κύκλο των μετρήσεων που θα ολοκληρωθεί πριν μπούμε στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως βέβαια μας τόνιζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη πραγματική εικόνα θα έχουμε στον κύκλο των δημοσκοπήσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και αφού πλέον θα έχει κλείσει η Βουλή και επισήμως θα έχουμε και το επίσημο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου.

Πλέον ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του που μελετούν τις δημοσκοπήσεις, εκτιμούν ότι πλέον ότι δημοσκοπική ζημιά ήταν να γίνει έχει γίνει και έχει καταγραφεί και από εδώ και πέρα θα αρχίσει αργά και σταθερά η Νέα Δημοκρατία να επαναπατρίζει ψηφοφόρους, που μετά το σοκ των Τεμπών είχε μετακινηθεί σε αυτό που αποκαλούν οι δημοσκόποι γκρίζα ζώνη.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ποσοστό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron για το Mega. Σύμφωνα με αυτήν η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Ελληνες.

Αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων/δεν ψήφισαν. Ενας στους 4 (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο περιγράφει και η δημοσκόπηση της MRB που έγινε για το newsbomb στην οποία αναφέρεται ότι είναι μεγαλύτερες οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες κινούνται προς την αποκαλούμενη αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ακόμη ισχυρό χαρτί της ΝΔ και υπερτερεί στην προσωπική σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πλέον καταγράφεται ως βασικότερο πρόβλημα για τους πολίτες η ακρίβεια και η οικονομία, μετά από μια μικρή περίοδο που η τραγωδία των Τεμπών ήταν πρώτο θέμα

στις μετρήσεις.

Μια συνολική επισκόπηση των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, παράλληλα, δίνει και ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία. Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή καταγράφει ποσοστά άνω του 30%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πρώτη κάλπη που ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ως εξαιρετικά κρίσιμη, μιας και το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα είναι «βαρόμετρο» και για το ποσοστό των δεύτερων εκλογών. Ενώ στη δημοσκόπηση της MARC την οποία δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα η κυβέρνηση ανακτά μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά το δυστύχημα των Τεμπών,

Από τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας, η οποία διενεργείται ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το εκλογικό χρονοδιάγραμα, προκύπτει ότι η κοινή γνώμη ξεπερνά σταδιακά το «σοκ» του δυστυχήματος των Τεμπών. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τοπίο είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή αλλά και οι αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 31,7% ση Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9% αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, εμφανίζεται στο 3,8% στην ίδια μέτρηση.

Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τα «ούτε» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, ψηφίζουμε για πρωθυπουργό.

Το ερώτημα που «καίει» βέβαια το Μαξίμου είναι εάν το σενάριο της αυτοδυναμίας παραμένει «ζωντανό». Δεν είναι συμπτωματικό ότι ο πρωθυπουργός πλέον στις ομιλίες του ζητά «ισχυρή εντολή» επαναλαμβάνοντας μονότονα θα λέγαμε ότι: «Η πρώτη κάλπη θα τα καθορίσει όλα. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιο θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Η πρώτη κάλπη τελικά θα καθορίσει ποιος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός και ποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη την δεύτερη τετραετία. Στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ψηφίζετε και για κόμμα, ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό, ψηφίζετε και για πρόταση διακυβέρνησης.» Στη Νέα Δημοκρατία τοποθετούν πάντως τον πήχη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη σε ένα ποσοστό της τάξης του 37-38%, τουλάχιστον με τον νέο εκλογικό νόμο, πουψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

Με τον προηγούμενο νόμο, τον νόμο Παυλόπουλου, τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Το πρώτο κόμμα έπαιρνε μπόνους 50 εδρών και η ο πήχης της αυτοδυναμίας ξεκινούσε από το 40,4%. Για κάθε 1% κομμάτων που έμεναν εκτός Βουλής, ο πήχης υποχωρούσε κατά 0,4%.

Άρα, αν το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής ήταν 10%, ένα κόμμα έπρεπε να πάρει πάνω από 36,4% για να μπορεί να έχει το απόλυτο των εδρών. Πλέον, με τον νέο νόμο τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Το μπόνους ξεκινά να μετρά από το 25%, για το οποίο το πρώτο κόμμα παίρνει 20 έδρες. Για κάθε 0,5%, προστίθεται και μια έδρα. Συνεπώς, ένα κόμμα που θα πάρει π.χ.37% έχει λαμβάνειν από το μαθηματικό τύπο 44 έδρες από το μπόνους που μπορεί να φτάσει ως και τις 50 έδρες στο σύνολο. Εν προκειμένω, οι 44 έδρες αφαιρούνται από το σύνολο των 300 εδρών, άρα μένουν 256 να κατανεμηθούν αναλογικά με βάση τη δύναμη των κομμάτων. Οι έδρες πολλαπλασιαζόμενες με το ποσοστό του κόμματος δίνουν τις έδρες της πρώτης κατανομής και στη συνέχεια διατίθενται τα υπόλοιπα της δεύτερης κατανομής. Με αυτό το παράδειγμα και με 10% κομμάτων εκτός Βουλής, η ΝΔ προσεγγίζει τις 150 έδρες, συνεπώς με μεγαλύτερο ποσοστό του 37% ή με μεγαλύτερο ποσοστό κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου, βάζει ρότα για την αυτοδυναμία. Φυσικά στην άσκηση πρέπει να βάλουμε και το τι θα γίνει με το «κόμμα Κασιδιάρη» στον Άρειο Πάγο, διότι μια εφτακομματική Βουλή δυσκολεύει περισσότερο τους υπολογισμούς.