Νίκος Ελευθερόγλου: Οι…τσιπροφύλακες και ο πατερούλης

2023/05/31 at 9:53 ΠΜ 31/05/2023 newsroomΑκουγα χθες τον Αλέξη Τσίπρα, στην Μάρα Ζαχαρέα και στο δελτίο ειδήσεων. Ήταν η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση που έκανε μετά την συντριβή του στις εκλογές. Δεν θα σταθώ στα όσα είπε, που ένα προς ένα αξίζει κάποια στιγμή να τα συζητήσουμε, αλλά σε δυο κυρίως σημεία. Το πρώτο που για άλλη μια φορά ο Τσίπρας, διέψευσε τον Τσίπρα, αλλά και στην κουλτούρα του…πατερούλη που έχει διαμορφώσει σε ένα κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν μας είπε ότι σκέφθηκε για ώρες και για ημέρες να παραιτηθεί. Αλλά στο τέλος και παρά τα όσα έλεγε δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να λιποτακτήσει και να αφήσει τους …συντρόφους του και αυτούς που τον ψήφισαν μόνους τους. Και αυτό το έλεγε ο άνθρωπος που …τιμώρησε όλους τους άλλους πλην του εαυτού του για τον οποίο έλεγε πως αν χάσει με πάνω από έξι μονάδες θα κινήσει τις διαδικασίες για να εκλεγεί νέος αρχηγός. Μιλούσε τότε για …κυρώσεις που πρέπει να υπάρξουν σε ενδεχόμενη ήττα. Αλλά ως πατερούλης μιας άλλης εποχής έκρινε, σκέφθηκε και αποφάσισε να μείνει για να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του.

Αυτός είναι το κόμμα, όπως διαπιστώνω ότι λένε πολλοί…τσιπραφύλακες, λησμονώντας ότι είναι κατάντια και εκτροπή ένα προοδευτικό κόμμα να μετατρέπεται σε κόμμα ενός ανδρός, σε ένα αρχηγικό κόμμα.

Τα κόμματα στις αστικές δημοκρατίες έχουν καθήκον και ιερά υποχρέωση να επιβιώνουν ακόμη και όταν αποχωρεί ο αρχηγός τους. Ο…πατερούλης Αλέξης Τσίπρας, όμως δεν είχε την εντιμότητα ούτε απέναντι στους πρώην συντρόφους του. Για να σώσει τον εαυτό του έριξε στα…σκυλιά τον Κατρούγκαλο, την Φωτίου, τον Σκουρλέτη, τον Φίλη και όλους όσους κατά τη γνώμη του έκαναν ζημιά στο κόμμα. Έδειξε αυτούς ως υπαίτιους της ήττας, παρά το ότι έλεγε ότι αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη.

Διότι επί της ουσίας καμία ευθύνη δεν ανέλαβε. Και τώρα στρώνει το χαλί της επόμενης ημέρας για να κρίνει ο ίδιος το πότε και σε ποιον θα…παραδώσει το δαχτυλίδι του αρχηγού.

Διότι πολύ απλά έτσι και εκείνος το πήρε. Χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία. Και εάν δεν είχε έρθει το Μνημόνιο, πολύ πιθανόν να μην είχαμε ασχοληθεί μαζί του.

Ο …πατερούλης όμως αιτιολόγησε και την αντιδημοκρατική απόφασή του για το ποιοι θα βγαίνουν στα ΜΜΕ. Τη λίστα ντροπής. Είπε ότι αυτή θα ισχύει μόνο για την περίοδο των εκλογών! Δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάποια μας κυβέρνησαν είναι καλά για τα 4 περίπου χρόνια αλλά δεν είναι καλά για τις 4 εβδομάδες γιατί κάνουν…λάθη που χαλάνε την εικόνα.

Η τραγωδία είναι ότι αυτήν την απόφαση την δέχτηκαν ιστορικά στελέχη της Αριστεράς και κάποια άλλα την αποδέχτηκαν γιατί τους βόλευε.

Ο ΑΛέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τίποτε από αυτό που έπαθε. Θεωρεί ότι θα συνεχίσει να πορεύεται ως…πατερούλης, ως παράκλητος, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σέχτα Τσίπρα και όχι ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Κρίμα…