Νίκος Ελευθερόγλου: Τα διλήμματα των τελευταίων 24ωρων

2023/05/16 at 9:28 ΠΜ 16/05/2023 newsroomΒρισκόμαστε πλέον λίγες ημέρες πριν από την κάλπη της 21ης Μαίου. Μια κάλπη που θα βγάλει νικητή, αλλά δεν θα βγάλει ούτε κυβέρνηση, ούτε πρωθυπουργό. Θα βγάλει όπως όλα δείχνουν εν αναμονή κυβέρνηση και εν αναμονή πρωθυπουργό.

Όπως όλα δείχνουν -δημοκοπικά – ο πρώτος είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να ανατραπεί αυτό θα πρέπει να έρθουν τα πάνω – κάτω και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Εκείνο, όμως που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το εάν ο πρώτος της κάλπης της 21ης Μαίου θα είναι και ο νικητής. Και αυτό θα το κρίνει ένας και μόνος παράγοντας. Το αν ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει έστω και την μια παραπάνω ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει με τέτοια διαφορά που σε ενάμιση μήνα περίπου θα μπορέσει να σχηματίσει την κυβέρνηση που χρειάζεται. Και το γράφω αυτό γιατί η άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ μ μια διαφορά εώς 3 μονάδες θα κρατηθεί ζωντανός και θα αρχίζει να δημιουργεί το αφήγημα τη μεγάλης…προοδευτικής δεξαμενής που θα έχει να …πάρει για να αντιστρέψει το δυσμενές για αυτόν αποτέλεσμα.

Από την άλλη υπάρχει ο άγνωστος παράγοντας Χ που δεν είναι ο πρωθυπουργός κοινής αποδοχής που σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά το τι θα κάνει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτή τη στιγμή το κόμμα του είναι πιεσμένο από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με διαφορετική στρατηγική από τους δυο ηγέτες. Ο μεν Μητσοτάκης πιέζει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο δε Τσίπρας τον ίδιο τον Ανδρουλάκη.

Ποιος θα κερδίσει από την πίεση αυτή; Θα έλεγα πιο εύκολα το ποιος θα χάσει. Το ΠΑΣΟΚ, που αντί για ισχυρό διψήφιο αρχίζει να κατεβάζει τις προσδοκίες του σε ποσοστό κάτω από 12%.

Τις επόμενες ώρες Μητσοτάκης και Τσίπρας, θα εντείνουν τα διλλήματα προς τους 400.000 περίπου αναποφάσιστους. Αυτούς που στην ουσία θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Την διαφορά και την προοπτική αυτοδυναμίας. Ο Μητσοτάκης εξάλλου ποντάρει και σε ένα άλλο γεγονός. Ότι τον Ιούλιο ένα ποσοστό που την Κυριακή θα πάει σε Τσίπρα και Βαρουφάκη, θα βρεθεί στα νησιά για το μεροκάματο του…τρόμου. Και για αυτό ο Πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κλειδώσει μια ασφαλή διαφορά τέτοια που θα του δώσει τον Ιούλιο αυτό που επιδιώκει. Την αυτοδυναμία…