Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ την Τετάρτη 17 Μαΐου

2023/05/12 at 3:06 ΜΜ 12/05/2023 newsroomΤην Τετάρτη 17 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, ο ΕΔΟΕΑΠ θα δέχεται στο Κέντρο Υπέρτασης (Σισίνη 18, α’ όροφος, Αθήνα) χωρίς ραντεβού τους ασφαλισμένους από τις 10:00 έως και τις 16:00. Η δράση αφορά στη μέτρηση της πίεσης καθώς και στην παροχή αναλυτικών οδηγιών για τη σωστή μέτρηση κατ’ οίκον.

Υπενθυμίζεται ότι η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η σταθερά αυξημένη πίεση πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες κινδύνου τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο και για έμφραγμα μυοκαρδίου, νεφρική νόσο και περιφερική αρτηριοπάθεια.

Το συνολικό ποσοστό των ενηλίκων με αρτηριακή υπέρταση βαίνει παγκοσμίως διαρκώς αυξανόμενο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προσεγγίζει το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Στη χώρα μας λιγότεροι από το 30% των υπερτασικών είναι καλά ρυθμισμένοι.

Στον ΕΔΟΕΑΠ λειτουργεί Κέντρο Υπέρτασης στην Αθήνα από το Μάρτιο 2021, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, με στόχο την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της. Στο πλαίσιο της ολιστικής θεώρησης του υπερτασικού ασθενούς, υπάρχει απρόσκοπτη συνεργασία με τους ιατρούς συναφών ειδικοτήτων.