Νίκος Ελευθερόγλου: Ο Κυριάκος αντίπαλος του…Μητσοτάκη

2023/06/26 at 12:39 ΜΜ 26/06/2023 newsroomΟ λαός μίλησε. Και όπως είχαμε προβλέψει ο μοναδικός αντίπαλος που είχε ο Κυριάκος σε αυτήν την αναμέτρηση ήταν ο Μητσοτάκης. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην πορεία, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον κακό της εαυτό και τα όποια λάθη μπορεί να έγιναν. Για ένα ικανό διάστημα από εδώ και πέρα ο Κυριάκος τον μόνο αντίπαλο που θα έχει είναι τον Μητσοτάκη. Και αυτό είναι που πρέπει να το εκμεταλλευτεί και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς τα κυβερνητικά του σχέδια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε περίοδος για να ξαναγίνουν λάθη. Ο πήχης έχει ανέβει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνησή του πρέπει να …τρέξει και να κλείσει πληγές που άνοιξαν την προηγούμενη τετραετία. Κανένα λάθος δεν θα συγχωρείται εύκολα και οι πολίτες που του ανανέωσαν την εμπιστοσύνη, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από αυτόν. Η νέα κυβέρνηση και το rotation που έκανε είναι και τυχερή και άτυχη.

Τυχερή γιατί θα έχει έναν ΣΥΡΙΖΑ απέναντί της, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που του άνοιξε το εκλογικό αποτέλεσμα με μια κοινοβουλευτική ομάδα αποψιλωμένη και από την άλλη άτυχη, γιατί δεν θα έχει μια αντιπολίτευση που θα μπορεί να του κάνει αξιόπιστη κριτική.

Και όταν δεν έχεις αξιόπιστη αντιπολίτευση, τότε τα πράγματα βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σκοινί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να τρέξει κρίσιμα ζητήματα, έχοντας μπροστά του μια Ευρώπη που μπαίνοντας στην κανονικότητα, θα επιστρέψει στις απαιτήσεις που είχε για πλεονάσματα και δημοσιονομική ορθότητα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η ακρίβεια και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, πρέπει η κυβέρνηση αυτή να τα λύσει σε ένα μεγάλο βαθμό με τις δικές της δυνάμεις. Από την άλλη θα κληθεί να …τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να αξιοποιήσει το ταχύτερο τους πόρους του, ώστε να στηρίξει την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ο μεγάλος…ασθενής που είναι το ΕΣΥ, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οχι μόνο γιατί ο ίδιος το έχει θέσει ως προτεραιότητα, γιατί απλά αυτό θα κρίνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι από αυτά που θα κρίνουν την τύχη της νέας κυβέρνησης. Αυτή τη φορά όχι εξαιτίας της πανδημίας, αλλά εξαιτίας της ουσίας της υγείας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να τρέξει ένα σύστημα που μόλις είχε μάθει να μπουσουλά. Και πράγματι η επιλογή , όπως όλα δείχνουν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνει, ότι η υγεία, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Ο χρόνος από αύριο το μεσημέρι θα αρχίσει και πάλι να μετρά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ρολόι που είχε “παγώσει” θα ξεκινήσει και πάλι. Μπροστά του έχει δυο ακόμη ξυπνητήρια. Το πρώτο θα κτυπήσει τον Οκτώβριο με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και το δεύτερο στις ευρωεκλογές. Εκεί θα δούμε εάν ο Κυριάκος θα μείνει με αντίπαλο τον Μητσοτάκη, ή θα υπάρξει και άλλος…