Νίκος Ελευθερόγλου: ο …πονοκέφαλος του Μητσοτάκη

2023/06/19 at 9:14 ΠΜ 19/06/2023 newsroomΤο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά καθαρή αυτοδυναμία και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι γνωστό. Εξάλλου όπου σταθεί και όπου βρεθεί το επαναλαμβάνει για να γίνει καθαρό ακόμη και σε αυτούς που θεωρούν περιττή τη διαδικασία.

Ο φανερός λόγος είναι απλός. Ότι όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η αυτοδυναμία, τόσο πιο εύκολο είναι να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη τετραετία του.

Και πράγματι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του το διασφαλίζει αυτό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θέλει και για έναν ακόμη λόγο για ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διότι εκτός από το να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις δεν θέλει σε αυτήν την πορεία να είναι όμηρος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, έστω και εαν αυτή είναι του κόμματός του. Αυτός είναι ο μη φανερός λόγος που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ισχυρός και κοινοβουλευτικά.

Διότι εάν πιστέψουμε – και δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε- αυτά που λέει για την νέα κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει τότε κάποιοι από τους…σίγουρους δεν θα νιώθουν τόσο ασφαλείς. Ο πρόεδρος της ΝΔ λοιπόν εκτός από τη μεγάλη νίκη, που δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες οποιασδήποτε εσωστρέφειας, από στενοχωρημένους μη υπουργοποιήσιμους βουλευτές του, βλέπει και την επόμενη ημέρα. Επειδή έχει βιώσει καλύτερα από τον καθένα ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα, θέλει να είναι όσο πιο ισχυρός γίνεται. Διότι γνωρίζει ότι η πραγματική αντιπολίτευση που θα έχει δεν θα είναι αυτή εκτός ΝΔ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπεί σε φάση εσωστρέφειας και ξεκαθαρισμάτων, αλλά εκείνη που θα βρίσκεται εντός του κόμματός του.

Ιδιαίτερα μόλις τελειώσει ο μήνας του μέλιτος για την νέα κυβέρνηση και αφού απολαύσουν τις θερινές τους διακοπές, από Σεπτέμβριο οι…κομμένοι θα αρχίσουν να ψάχνονται. Αυτό συμβαίνει διαχρονικά, αυτό θα γίνει και τώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι παρά το σκηνικό παντοδυναμίας που διαμορφώνεται εάν δεν έχει την ανέση να λέει φύγε εσύ έλα εσύ, τότε τα όργανα θα αρχίσουν.

Οταν δηλώνει ο Πρόεδρος της ΝΔ ότι έχει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, έχοντας τόσα στελέχη εν αναμονή, ξέρει ότι αυτός είναι ο ένας πονοκέφαλος. Πίσω από αυτόν κρύβεται ένας άλλος. Ο πονοκέφαλος όσων μείνουν απέξω και όσων πίστευαν ότι είναι αναντικατάστατοι. Για αυτό και ο Μητσοτάκης μέσα του θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διότι αυτή η τετραετία θα είναι καθαρά δική του…