Νίκος Ελευθερόγλου: Προγράμματα με… ψιλά γράμματα

2023/06/03 at 10:36 ΠΜ 03/06/2023 newsroomΝα ξεκαθαρίσω ότι ορθά, ορθότατα επιχειρούμε την τελευταία εβδομάδα συζητούν κόμματα και δημοσιογράφοι για τα προγράμματα των κομμάτων. Διότι η πολιτική με βάση αυτά πρέπει να γίνεται. Οχι τώρα αλλά χρόνια τώρα. Και αυτό γιατί τα προγράμματα των κομμάτων είναι επί της ουσίας τα συμβόλαια που υπογράφουν με τους πολίτες. Αυτή είναι η αλήθεια, ή για να είμαι δίκαιος αυτή έπρεπε να είναι η αλήθεια και η ουσία της πολιτικής.

Είναι κάτι σαν και αυτά τα συμβόλαια, που υπογράφει ο πολίτης, όταν αγοράζει κάτι. Από σπίτι έως…αυτοκίνητο και από κουζίνα μέχρι…θερμοσίφωνα.

Για αυτό και θεωρώ ότι έχει σημασία και είναι σημαντικό, ότι για πρώτη φορά τα κόμματα δεσμεύονται, αλλά στην πράξη δεν το κάνουν να τα κοστολογήσουν.

Το θέμα όμως δεν είναι να μάθουμε πόσο…κάνουν τα προγράμματα. Αλλά κυρίως το πως θα βρουν τα λεφτά το κάθε κόμμα για να τα χρηματοδοτήσουν. Διότι εάν η κοστολόγηση δεν συνοδεύεται και από αυτή την…λεπτομέρεια τότε είναι δώρο άδωρο.

Για αυτό και πέρα από την κοστολόγηση είναι σημαντικό να μάθουμε και την χρηματοδότησή τους. Διότι ωραία ακούω και τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και τις αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο και τη διαγραφή χρεών και το πάγωμα των πλειστηριασμών , και τον φόρο στα υπερκέρδη στις τράπεζες, και στο ψαλίδισμα των προμηθειών και φόρο στις εταιρείες ρεύματος και φόρο στα σούπερ μάρκετ και όλα τα πιθανά και απίθανα που έχουν μπει στο καλάθι των εκλογών.

Αλλά στο δια ταύτα δεν βλέπω ούτε πόσο θα στοιχίσουν ούτε που θα βρουν τους πόρους για να γεμίσουν τις τρύπες που θα δημιουργηθούν.

Και σε αυτό όσοι υπόσχονται πολλά δεν απαντούν. Η απαντούν με αστερίσκους και …θα.

Μου φαίνεται ότι και αυτά τα συμβόλαια, όπως και τα άλλα που υπογράφουμε, έχουν δυστυχώς ψιλά γράμματα. Τα οποία ούτε μας εξηγούν ούτε μας τα διαβάζουν. Και όλα αυτά όταν δεν έχουμε ορίσει ούτε καν ποιους συνανθρώπους μας θεωρούμε μεσαία τάξη. Υπάρχει και κάτι άλλο, με τα…συμβόλαια των κομμάτων. Δεν περιέχουν ρήτρα κυρώσεων. Διότι ο πολίτης, όπως έγινε και με τα Μνημόνια, είτε θέλει είτε δεν θέλει τις κυρώσεις τις πλήρωσε και τις πληρώνει.

Τα κόμματα που δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν στα προγράμματά τους, ποια κύρωση θα έχουν;

Και μην μου πει κάποιος στις κάλπες. Διότι τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Για μένα αυτό θα ήταν πρωτοποριακό. Κάποιος από όλους τους αρχηγούς να βγεί ότι εάν δεν κάνουμε αυτά τα οποία σας υποσχόμαστε δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Θα αποσυρθώ μόνος μου. Οχι τίποτε άλλο, διότι έγκλημα χωρίς τιμωρία δεν νοείται. Ακόμη και εάν είναι οικονομικό ή…προγραμματικό.