Β. Κόλλια :Ο πολιτικός οπορτουνισμός της αντιπολίτευσης

2023/06/14 at 11:09 ΜΜ 14/06/2023 newsroom 

Την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, ξεκίνησε  η προεκλογική περίοδος για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με κεντρικό μήνυμα ότι «οι κάλπες το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδειες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ξεκάθαρους στόχους για το δρόμο μέχρι την 25η Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι αντίπαλός μας μπορεί να είναι ο εφησυχασμός, η ικανοποίηση της νίκης και η χαλάρωση που μπορεί να μας αποτρέψει από την επίτευξη αυτοδυναμίας. Η κοινωνική συμμαχία που έχτισε η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχτηκε ότι είναι πλατιά και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα. Πρώτα και πάνω απ’ όλα όμως είναι η πιο συμπαγής από οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σχηματισμού. Και έτσι πρέπει να παραμείνει. 

Για να επιτευχθεί αυτή η πλατιά κοινωνική συμμαχία όμως, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσαν στη σχέση με την μεσαία τάξη

 και μάλιστα με τρόπο που φαίνεται να απέσπασαν ψηφοφόρους και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον αγροτικό κόσμο παρουσιάστηκαν με σταθερή στάση και κατανόηση ενώ μπόρεσαν να διευρύνουν την επιρροή στους εργαζόμενους στο δημόσιο (ένα ακροατήριο πολύ σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ) και να ικανοποιήσουν με τις αυξήσεις σε μισθούς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά έγιναν μέσα από μια σταθερή συμπεριφορά και αντιμετώπιση της κοινωνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: σκληρή δουλειά, ειλικρινής σχέση με τον πολίτη, ανάπτυξη και πρόοδος σε κάθε τομέα. Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός βγήκε μπροστά με παρρησία και πρωτοφανές πολιτικό θάρρος, ανέλαβε τις ευθύνες (ακόμα και εκείνες που δεν του αναλογούσαν) και έδειξε ξεκάθαρα πως επιθυμεί να διορθώσει τα λάθη και τις κακές καταστάσεις από κοινού με την κοινωνία.

Από την άλλη, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν και φάνηκε να είναι ανθεκτικό στις εκλογές του 2019, κατέρρευσε με εμφατικό τρόπο το 2023. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2019 έως σήμερα, τόσο αυτό όσο και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 ούτε οικοδόμησαν, ούτε επέκτειναν την όποια κοινωνική εκπροσώπηση είχαν. Ακόμη χειρότερα, θεώρησαν ότι θα υλοποιούσε η κοινωνία η ίδια το καθήκον της Αντιπολίτευσης, μέσω της όποιας δυσαρέσκειας της, απέναντι στην Κυβέρνηση. Επένδυσαν στο σύστημα της απλής αναλογικής με σκοπό την πολιτική μπαχαλοποίηση  και τον αναβρασμό. Σε καμμία των περιπτώσεων δεν οριοθέτησαν μια σαφή, στοχευμένη και ορθολογική κοινωνική συμμαχία που να εκπροσωπήσουν συστηματικά. Κατά την άποψη μου δεν  προσπάθησαν να οικοδομήσουν μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τον πολίτη αφού δεν τους μίλησαν πραγματικά για τα προβλήματα που είχαν, ούτε βέβαια προσπάθησαν να τη μετασχηματίσουν ιδεολογικά με οράματα και βιώσιμες πολιτικές προτάσεις. Η προεκλογική εκστρατεία αυτών των κομμάτων εγκλωβίστηκε στην πόλωση με όρους και παρόμοια συνθηματολογία,όπως αυτή της περιόδου 2012-2015, όπου με τα κινήματα της πλατείας και τον διχασμό  τελικά προκάλεσαν βαθιές κοινωνικές πληγές. Ο πολιτικός λογαριασμός φαίνεται ότι έρχεται από την κοινωνία για αυτά τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που τα εκπροσωπούν μεταχρονολογημένος αλλά κυρίως συστημένος.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από την άλλη, έχει έναν ηγέτη που μπορεί να μην προσέφερε κάποια προγραμματική σαφήνεια, αλλά τουλάχιστον δεν ταυτίστηκε ποτέ με την διαρκή και έντονη αρνητική ρητορική που έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Επικεντρώθηκε στο να κερδίσει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ το κεντροαριστερό κοινό που είχε μια παραδοσιακή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και εκεί κάπου ολοκλήρωσε τη πολιτική του προεκλογική και πολιτική παρουσία. Μόνος σκοπός του ήταν και παραμένει η κυριαρχία και ανάληψη ηγεμονικού ρόλου που αφενός είναι κάτι θεμιτό αλλά αφετέρου δεν μπορεί επουδενί να πείσει τον πολίτη ότι είναι κόμμα εξουσίας και μάλιστα τέτοιο που να του προκαλεί εμπιστοσύνη για να επιλύσει τα σύνθετα και απαιτητικά προβλήματά του. Είτε έτσι όμως, είτε αλλιώς η ιστορία της Ελλάδος καταγράφει ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2023 χαρακτηρίζονται από το σύνδρομο του πολιτικού οπορτουνισμού. Και αυτό καταδίκασε η ελληνική κοινωνία.

Βάσω Κόλλια υπ. Βουλευτης ΝΔ Ανατολική Αττική