Γραμμή υποστήριξης και οδηγίες από τον ΕΔΟΕΑΠ

2023/07/20 at 4:47 ΜΜ 20/07/2023 newsroomΤηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης παρέχει και εφέτος ο ΕΔΟΕΑΠ στους ασφαλισμένους του που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και τον καύσωνα.

Από σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου, από τις 19:00 και μέχρι το πρωί στις 08:00, στην απευθείας γραμμή 2107264810 οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνομιλούν με πνευμονολόγο και να λαμβάνουν οδηγίες για οποιοδήποτε αναπνευστικό πρόβλημα. Αναλόγως των συνθηκών, οι εφημερίες των πνευμονολόγων ενδέχεται να παραταθούν. Υπενθυμίζεται ότι η 24ωρη εφημερία (2107264500: Αθήνα, 6982447854: Θεσσαλονίκη – παθολόγοι) του Οργανισμού ισχύει κανονικά.

Επισημαίνεται πως κίνδυνο θερμοπληξίας αντιμετωπίζουν, κυρίως, οι άνω των 65 ετών, άτομα που λαμβάνουν διουρητικά ή αγγειοδιασταλτικά φάρμακα. Προδιάθεση έχουν οι πάσχοντες από χρόνια νόσο των νεφρών, του ήπατος ή της καρδιάς ή άτομα που λαμβάνουν ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις καθώς και υπέρβαροι, μωρά και μικρά παιδιά, εγκυμονούσες και θηλάζουσες καθώς και οι χρήστες αλκοόλ.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως μυϊκές κράμπες, ζάλη, πονοκέφαλος, σύγχυση, ναυτία και έμετος. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις παρατηρείται πυρετός με ερυθρό, ζεστό και ξηρό δέρμα χωρίς εφίδρωση και επιδείνωση των ζωτικών λειτουργιών, όπως γρήγορη αναπνοή, εξασθένηση του σφυγμού, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί ή απώλεια της συνείδησης.

Οδηγίες πρόληψης

• Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους
• Ελαφρύ ντύσιμο
• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και εκτέλεσης βαριάς σωματικής εργασίας
• Μικρά και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών καθώς και άφθονα υγρά (νερό, χυμοί φρούτων)
• Επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για οδηγίες επί εμφάνισης συμπτωμάτων και ενδεχόμενης τροποποίησης της φαρμακευτικής αγωγής.