Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό

2023/09/27 at 12:10 ΜΜ 27/09/2023 newsroomΤο μήνυμα ότι η κυβέρνηση από τη μια διαχειρίζεται κρίσεις αλλά από την άλλη διατηρεί απόλυτη προσήλωση στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία του κράτους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

 

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς μέσα σε μία κεντρική δοκιμασία μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται.

Η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να εντάξουμε την πολιτική προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας.

Ο υπουργός Υποδομών θα μας παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα, αλλά και τα επόμενα βήματα που γίνονται για να σταθούν ξανά όρθιες. Οι πρώτες οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ και είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα. Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες μας για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα απαιτήσει καιρό και θα το παρακολουθούμε συνεχώς. Πρέπει να χτίσουμε καλύτερα από πριν όλα όσα χάσαμε.

Ο προγραμματισμός μας είναι ευρύς για αυτό και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση γιατί έχουμε πολύ πυκνό έργο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Από τη σημερινή ατζέντα ξεχωρίζω δύο μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση του κράτους αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του Πολίτη με έμφαση στα ζητήματα της υγείας.

Πρώτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνει οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο και αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος να γίνει διοικητής νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή γνωριμίες. Είναι μία σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους για την οποία θέλω να ζητήσω από όλους να τη στηρίξουμε. Είναι μία τομή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι μία ακόμα πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που μετά τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας. Δυστυχώς έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτήν την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη διάγνωση του..Ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη και θέλω να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ξέρουμε ότι αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων και αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία θα μας συνοδεύει διαρκώς αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίον μας εξέλεξαν οι πολίτες. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσουν την ανεργία στο βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς των δημόσιων πολιτικών.

Η ατζέντα

To σημερινό υπουργικό συμβούλιο έχει ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, εξ ου και θα γίνει σε δύο “δόσεις”, ο πρώτος “γύρος” σήμερα και ο δεύτερος στις 11 Οκτωβρίου. Από την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης ξεχωρίζουν, πέραν της ενημέρωσης που θα κάνουν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος για τις κτιριακές καταστροφές στη Θεσσαλία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου, αλλά και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για μονάδες εγκεφαλικών σε νοσοκομεία ανά τη χώρα.

Αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο που θα εισηγηθούν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ξεκινά μια νέα μέρα για τους πάνω από 500 φορείς του δημοσίου, των οποίων οι διοικήσεις θα επαναξιολογηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα 128 νοσοκομεία της χώρας, των οποίων η θητεία των διοικήσεων έχει παραταθεί ως το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο περί τα τέλη Οκτωβρίου, άλλωστε, θα ξεκινήσει μια διαδικασία κρίσεων των υφιστάμενων διοικήσεων και με όρους αντικειμενικών κριτηρίων και με όρους αποδοτικότητας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νέες διοικήσεις των δομών θα διοριστούν από τις αρχές του 2024 και θα έχουν τετραετή θητεία. Στα δύο χρόνια θα προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησής τους. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, τότε τα στελέχη της διοίκησης θα λαμβάνουν και bonus παραγωγικότητας, ενώ αν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τότε θα κινδυνεύουν με άμεση παύση.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη αξία έχει και το νέο νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, θα προβλεφθεί με προοδευτική εφαρμογή ένα δίκτυο πάνω από 15 νοσοκομείων 24ωρης λειτουργίας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, με τις πρώτες μονάδες να δημιουργούνται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς , το Αττικόν και ο Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα, στην εξίσωση θα μπουν και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της επικράτειας, αλλά και σε κάποιες ακόμα περιοχές, προκειμένου να “απλωθούν’ στον υγειονομικό χάρτη. Για τη λειτουργία αυτού του σχεδίου και την ύπαρξη γιατρών και νοσηλευτών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα δρομολογηθούν και εξειδικευμένες προσλήψεις στο πλάνο προσλήψεων του 2024 που θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.