Ο Yahya βρίσκει δουλειά και μια νέα οικογένεια σε ένα ξενοδοχείο στην Κω

2023/09/26 at 4:10 ΜΜ 26/09/2023 newsroom

Από τη Μαρία Κουζινοπούλου, στην Κω

Είναι 6.30 το πρωί και ο Yahya φτάνει στο ξενοδοχείο «Mitsis Blue Domes Resort & Spa» στην Κω. Φοράει τη λευκή του στολή και αμέσως πιάνει δουλειά. Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, όταν ο Yahya έφτανε στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια, δεν φανταζόταν ότι θα έβρισκε στο χώρο εργασίας του μια νέα οικογένεια.

«Από την αρχή όλοι στο ξενοδοχείο μού φέρθηκαν πολύ καλά, είναι πολύ ζεστοί και φιλόξενοι, σέβονται τους ανθρώπους. Δεν με έκαναν να νιώσω ότι είμαι ξένος», περιγράφει.

Ο Yahya κατάγεται από την Υεμένη, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία. Η ζωή του δεν ήταν εύκολη εκεί αφού βίωσε πολλές προσωπικές δυσκολίες στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και το εργασιακό του περιβάλλον. Έτσι, αναγκάστηκε να φύγει. Δυστυχώς, το να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Υεμένη, δεν ήταν επιλογή. Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται για χρόνια θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του.

Επιχείρησε τρεις φορές να περάσει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας και την τελευταία φορά τα κατάφερε. Ήταν Μάρτιος του 2022 όταν έφτασε με μία βάρκα στην Κω.

Ένα μήνα αργότερα, ο Yahya έλαβε θετική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο και ξεκίνησε να οργανώνει τη νέα του ζωή στην Ελλάδα. Ήταν σημαντικό για εκείνον να δουλέψει άμεσα, καθώς από μικρός είχε μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του.

Την περίοδο εκείνη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και άλλους εταίρους διοργάνωσαν στη δομή της Κω, όπου διέμενε τότε ο Yahya, εκδήλωση εύρεσης εργασίας για πρόσφυγες. Ήταν μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που έδινε την ευκαιρία σε πρόσφυγες, όπως ο Yahya, να διασυνδεθούν με εργοδότες που δραστηριοποιούνταν σε διαφορετικούς τομείς στο νησί.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο όμιλος επιχειρήσεων «Mitsis Hotels», που αναζητούσε εργαζόμενους για τα ξενοδοχεία του στην Κω. Μπορεί ο Yahya να είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής και με εργασιακή εμπειρία στη λογιστική και στην αρτοποιία, αλλά δεν διέθετε προϋπηρεσία στον τουριστικό τομέα. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να δεχτεί προσφορά εργασίας από το ξενοδοχείο «Blue Domes Resort & Spa» του ομίλου. Εργατικός όπως είναι, ο Yahya είδε αυτήν την πρόταση ως ευκαιρία για να ξεκινήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα.

Έκτοτε, ο Yahya απασχολείται στις υπηρεσίες καθαριότητας του ξενοδοχείου. Μαζί με τους συναδέλφους του φροντίζουν τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες του συγκροτήματος, που κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Θυμάται έντονα την πρώτη ημέρα που έπιασε δουλειά στο ξενοδοχείο και τα συναισθήματα που ένιωσε.

«Όλα ήταν καινούρια: το μέρος, οι άνθρωποι, το αντικείμενο δουλειάς. Ήταν η πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα. Ένιωθα ενθουσιασμό», λέει.

Είναι ντροπαλός, αλλά όταν μιλάει για τη δουλειά του η φωνή του και το βλέμμα του αποκτούν δυναμισμό.

Στην προσαρμογή του στο νέο εργασιακό περιβάλλον ο Yahya είχε την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, που τον βοήθησε μέσω διερμηνέα να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψή του και τον ενημέρωσε για τα εργασιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Αντίστοιχη ήταν και η συμπαράσταση που είχε από τους συναδέλφους του και κυρίως την προϊσταμένη του, Κατερίνα, η οποία τον καλωσόρισε στην ομάδα, του έδειξε τις αρμοδιότητές του και έτρεξε μαζί του σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

«Δεν είναι κόπος για εμάς που είμαστε σπίτι μας και ξέρουμε πώς δουλεύουν τα πράγματα, να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα και δεν ξέρει πού να απευθυνθεί», λέει η Κατερίνα. Η ίδια περιγράφει τον Yahya ως «πολύ καλό και φιλότιμο παιδί που δεν δημιουργεί ποτέ προβλήματα».

Η ομάδα στην οποία δουλεύει ο Yahya είναι πολύ δεμένη και οι εργαζόμενοι στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς, αλλά και του διαλείμματος για πρωινό, τους ακούς να γελούν και να αστειεύονται. Παρά τον μεγάλο όγκο της δουλειάς, η πρώτη καθημερινή τους μέριμνα είναι να ρωτήσουν ο ένας τον άλλον αν είναι καλά και αν χρειάζεται κάποια βοήθεια.

Δίπλα στον Yahya καθημερινά εργάζεται η Olia από τη Βουλγαρία, η οποία κάνει τα πάντα για να νιώθει ο Yahya ισότιμο μέλος της ομάδας.

«Δεν θέλω να τον αφήνω μόνο του γιατί δεν έχει με ποιον να μιλήσει τη γλώσσα του στη δουλειά. Σε ό,τι μπορώ να τον βοηθήσω, τον βοηθάω. Δεν τον ξεχωρίζω από την υπόλοιπη ομάδα. Πραγματικά, είναι ένας από εμάς», λέει η Olia.

Αυτό το κλίμα αποδοχής και συμπερίληψης υπάρχει διάχυτο στη φιλοσοφία του ομίλου. 

Για τον Yahya η δουλειά δεν είναι απλά ένα μέσο βιοπορισμού, αλλά και ένας τρόπος ένταξης στην τοπική κοινωνία, καθώς γνωρίζει διαρκώς καινούριους ανθρώπους και μαθαίνει να επικοινωνεί στα ελληνικά. Σήμερα, ο Yahya έχει μάθει αρκετές από τις απαραίτητες για την καθημερινή επικοινωνία του φράσεις.

 

Καθώς ο Yahya διανύει πλέον τη δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο ξενοδοχείο, αισθάνεται ότι ο ενθουσιασμός που είχε νιώσει στην αρχή παραμένει ο ίδιος. Κάτι όμως έχει αλλάξει και αυτό είναι η αίσθηση του ανήκειν, που τόσο προσπαθούν η Κατερίνα, η Olia και οι άλλοι συνάδελφοί του να καλλιεργήσουν.

Περιστοιχισμένος από τους συναδέλφους του, ρίχνει μια ματιά σε όλη την ομάδα και με πραγματική ευγνωμοσύνη λέει κλείνοντας: «Φέτος νιώθω σαν να είμαι στον χώρο μου, ότι πλέον ανήκω εδώ. Οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται σε εμάς τους εργαζόμενους σαν να είμαστε μια οικογένεια και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Η Ύπατη Αρμοστεία, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, υλοποιεί δράσεις που προωθούν την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα και τη στήριξή τους ώστε να καταστούν αυτάρκεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προγράμματα ένταξης και εύρεσης εργασίας, εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας, καθώς και μαθήματα εκμάθησης ελληνικών και επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας υλοποιούνται χάρη στην ευέλικτη χρηματοδότηση που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Αυτή η ιστορία είναι διαθέσιμη εδώ