Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΔΕΘ

2023/09/09 at 6:18 ΜΜ 09/09/2023 newsroom 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μέσα σε δύσκολες για όλους μας στιγμές, Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκουν τρόπους να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του περιπτέρου της γειτονικής χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας Μπογκτάν Μπογκντάνοφ και Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ. Η Βουλγαρία, υπενθυμίζεται, είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή 87η ΔΕΘ.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός ακραίου καιρικού φαινομένου που άφησε πίσω του ανθρώπινες απώλειες και πρωτοφανείς καταστροφές. Αυτή τη στιγμή, η σκέψη μας είναι στα θύματα και στις οικογένειες τους, αλλά και στους κατοίκους όλων των περιοχών που βίωσαν και βιώνουν με τον τραγικότερο τρόπο τις συνέπειες αυτού του ακραίου φαινομένου. Χρέος της Πολιτείας είναι να εντείνει τις προσπάθειες για βοήθεια αυτών των ανθρώπων. Να δρομολογήσει άμεσα τη διαδικασία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, να καταγραφούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές σε υποδομές και ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο και να ενεργοποιήσει κάθε διαθέσιμο για τον σκοπό αυτό πόρο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε επίσης στις ανθρώπινες απώλειες και τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Τσάρεβο της Βουλγαρίας και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινωνίας. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη και στις μεταξύ μας σχέσεις αυτονόητη», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι η Βουλγαρία αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό εξαγωγών για την Ελλάδα, είναι σημαντικός προορισμός για ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ ετησίως πάνω από 1 εκατ. Βούλγαροι τουρίστες επισκέπτονται την χώρα μας.

«Υπάρχουν ωστόσο πολλά περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Αναφέρομαι βέβαια στον τομέα των μεταφορών με την αναγκαία αναβάθμιση όλων των διασυνοριακών συνδέσεων. Αλλά ακόμη περισσότερο αναφέρομαι στον τομέα της ενέργειας, όπου πέραν της έναρξης λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB πέρυσι, πρόσφατα υπογράψαμε δύο επιπλέον διμερείς συμφωνίες. Αναφέρομαι στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά πετρελαίου σε αντίστροφη ροή από τον αρχικό σχεδιασμό του. Και δεύτερον, αναφέρομαι στην αποθήκευση φυσικού αερίου σε αποθήκες της Βουλγαρίας για λογαριασμό της Ελλάδας και παράλληλα αντίστοιχες ποσότητες αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της γειτονικής χώρας. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο ενεργειακά τις δυο χώρες και να συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και την απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε ο υπουργός.

Κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τέλος την χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS, κάνοντας λόγο για ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβράβευση της δημοσιονομικής καθώς της συνολικής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών. «Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι σημαντικές. Δική μας αποστολή είναι τα οφέλη που θα προκύψουν να διανεμηθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την ελληνική κοινωνία», κατέληξε ο υπουργός.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.