Βόμβες Φίλη για Κασσελάκη στην εκπομπή Παπαδάκη-Αναστασοπούλου

2023/10/23 at 11:47 ΠΜ 23/10/2023 newsroomO Nίκος Φίλης το πρωί της Δευτέρας αποκάλυψε, εμμέσως, ότι θέτει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αφορμή αποτέλεσε αφενός η κακή επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη από παλαιά του άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα.

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7% από ό,τι λένε οι έρευνες».» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

«Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο Νίκος Φίλης παρατηρώντας ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως στον Ανδρουλάκη, στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη με την εκλογή νέου αρχηγού «αμέσως υπήρχε μια ανάταση. Εδώ δεν υπάρχει αυτό, υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

Όσον αφορά την αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ. για τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζαμε αλλά είχαμε πολλά πράγματα υποψιαστεί» παραπέμποντας στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Ειδικά, δε, για το περιεχόμενο των άρθρων αυτών ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι.

Θυμίζει σε στιλ τον Τραμπ, επέμεινε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «με όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν σβύνονται με το ελαφρυντικό της νεότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα μεταλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει είναι έξω από το πρόγραμμα του κόμματος. Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα για όσα λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης για όσα λέει» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.

Αφού, δε, σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κέρδισε χωρίς να πει τι πιστεύει, τώρα ακούει ο κόσμος και πέφτει από τα σύννεφα» διευκρίνισε ότι «δεν θα θέσουμε ευθέως θέμα ηγεσίας αλλά θα θέσουμε θέμα λειτουργίας, έχει μια νομιμοποίηση (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) από τις εκλογές που έγιναν, έχουν αλλάξει οι όροι, θα κάνουμε συνέδριο και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Όπως τόνισε «είμαστε στο κόμμα από την ίδρυσή του και δίνουμε μάχη για να μην μεταλλαχθεί, να μην γίνει κόμμα κεντροδεξιό, ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπεί κεντροδεξιά πολιτική. Το εναγώνιο δίλημμα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ του 2012 και δεν ανακόπτει αυτή την πορεία ο κ. Κασσελάκης».

«Τυπικά τον Κασσελακη στον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε ο Τσίπρας, ποιος τον έφερε στον Τσίπρα θα το πει ο Αλεξης. Οφείλει να απαντήσει (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) γιατί η εξέλιξη είναι μια εξέλιξη εξευτελισμού. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη δείχνει ότι κάποιοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει μια επιλογή. Κατά τη γνώμη μου είναι οικονομικοί παράγοντες» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Αναλύοντας το σκεπτικό του είπε ότι «θα μοιραστούν 75 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα Κοινοτικά Κονδύλια. Είναι προφανές οτι θέλουν να μην υπάρχει αντιπολίτευση εκτος συστημικών ορίων. Ο κ. Κασσελάκης εξυπηρετεί την πρόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μικρό συστημικό κόμα που θα γίνει κόμμα-μπαλαντέρ για κυβερνήσεις».

«Εμείς δίνουμε μάχη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα, ένα κόμμα που θα μπορεί να διεκδικεί την εξουσία στη βάση λαικών αγώνων» συνέχισε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος στο ερώτημα αν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «είναι υπαρξιακό δίλημμα για μένα το να φύγω από κόμα της αριστέρας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι κόμμμα της αριστεράς θα ήμουν ανειλικρινής να μείνω σε ένα τέτοιο κόμμα».

Απαντώντας στις κατηγορίες περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φίλης είπε ότι «κανείς δεν υπονόμευσε από εμάς τον Τσιπρα, τον αναδείξαμε στην ηγεσία, τον στηρίξαμε και τιμήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού στην πορεία. Τα περί υπονόμευσης ήταν τα πρόδρομα σημεία της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και φτάσαμε στην κατάρρευση του 2023».

«Αυτό που γίνεται είναι η διαλυση και ο εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι «ο Τσίπρας έπρεπε ήδη να έχει μιλήσει. Έχει αργήσει να το κάνει και πρέπει ο ίδιος να κάνει λογικές εξηγήσεις». Όπως είπε «δεν έχουμε όλοι την ίδια ποιότητα ευθύνης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, η ευθύνη είναι ότι δεν οργανώσαμε δημοκρατικά την αντίδρασή μας σε αυτή τη νπροϊούσα πορεία καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Έκανε λόγο, επίσης, για δύο διαφορετικούς κόσμους ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και σε όσους διαφωνούν με αυτόν προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ό,τι είναι να γίνει, αυτό θα γίνει με συλλγοικό τρόπο και όχι με αρχηγικό τρόπο».

Επανερχόμενος στις αποκαλύψεις για τις θέσεις Κασσελάκη όπως αυτές διατυπώθηκαν σε άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Φίλης είπε ότι «υπήρχε μια αποσιώπηση εώς εξαπάτηση» προσθέτοντας ότι «η αποσιώπηση είναι μορφή εξαπάτησης».

«Το κόμμα δεν πάει καλά και η ελπίδα που επένδυσαν στον Κασσελάκη σβήνει γρήγορα», «ο Κασσελάκης εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και χειρότερα καθώς πέφτουμε», «μπορεί να λέει άλλα πράγματα από τις συνεδριακές αποφάσεις χωρίς να γίνει συνέδριο;» είπε ακόμα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά είπε ότι «η πολιτική Πολάκη στην πανδημία είναι μια από τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ του 2023, δεν συμφωνούμε με το ύψος του αψύ κρητικού, η θέση Παππά για την ραδιοτηλεόραση κατέληξε σε ήττα».

«Θα έχουμε μια συζήτηση με ένταση στην Κεντρική Επιτροπή και θα δούμε και τις αποφάσεις θα πάρει ο Κασσελάκης και τι όσοι διαφωνούν», «ο Κούλογλου δεν εξελέγη με το κόμμα Κασσελάκη αλλά με το κόμα Τσίπρα» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.